Truskawkowa owsianka – zdrowe śniadanie, które można przygotować dzień wcześniej. Pełna białka i błonnika!
Znudziło Wam się śniadanie?
Mi nigdy, zawsze u mnie coś nowego. Zazwyczaj przygotowuję śniadania 2 razy w tygodniu na parę dni. Opcji na super śniadania jest mnóstwo – muffinki, owsianki, kanapeczki itd. – nawet jeśli niektóre z nich wymagają więcej pracy to i tak przygotowuję je wieczorem, a rano już tylko cieszę się smakiem. Za to w weekendy zawsze urządzam sobie świeże, wielkie uczty. Wracając jednak do środka tygodnia to warto postawić na coś co następnego dnia będzie smakować równie dobrze, a nawet lepiej.
Tym samym ubóstwiam wszystkie przepisy na śniadania, które można zrobić z wyprzedzeniem – truskawkowa owsianka to mój ostatni faworyt! Wystarczy przygotować większą porcję w niedzielne popołudnie i mamy śniadanie na parę dni z rzędu.
Truskawkowa owsianka na śniadanie
2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)
czas przygotowania to ok. 50 minut (w tym 45 minut pieczenia)
kosz to ok. 8.20 zł
Składniki:
płatki owsiane 120 g
woda 175 ml
serek wiejski 200 g
cukier lub ksylitol 1 łyżka
jajko 1 sztuka
truskawki (mrożone lub świeże) 140 g
pestki dyni 10 g
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Wylewamy masę do foremki i wstawiamy na 45 minut do piekarnika.