Truskawkowe Batoniki Owsiane

Truskawkowe Batoniki Owsiane – najlepsze, najsmaczniejsze, naj batoniki jakie zrobiłam.

Truskawkowe Batoniki Owsiane

Truskawkowe Batoniki Owsiane

8 batoników (1 ma ok. 150 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+35 minut pieczenia)

koszt: ok. 40 groszy za 1 batonik

Składniki:

55g (3/4 szklanki) płatków owsianych
85g (3/4 szklanki) mąki pełnoziarnistej
35g (1/5 szklanki) ksylitolu lub cukru
45g (9 łyżek) roztopionego oleju kokosowego
70g (7 łyżeczek czubatych) dobrego dżemu truskawkowego (lub rozgniecionych świeżych truskawek)
10g (3,5 łyżeczki) nasion chia
10g (1 łyżka) nasion słonecznika
5g (1 łyżeczka) pestek dyni

Wykonanie:

Płatki mieszamy z mąką, cukrem, olejem i zagniatamy. Wykładamy ok. 4/5 do foremki (wyłożonej papierem pergaminowym). Dociskamy, smarujemy dżemem.

Pozostałą część ciasta mieszamy z chia, słonecznikiem i dynią. Posypujemy wierzch i pieczemy w 180 stopniach ok. 35 minut. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Strawberry Oatmeal Bars

Strawberry Oatmeal Bars – the best, the tastiest bars I’ve ever made.

8 bars (1 has 150 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+35 minut of baking)

Ingredients:

55g of oats
85g of wholegrain flour
35g of xylitol or sugar
45g of melted coconut oil
70g of good strawberry jam
10g of chia seeds
10g of sunflower seeds
5g of pumpkin seeds

Instructions:

Mix the oats with flour, sugar, oil and knead. Put around 4/5 to the mold (lined with parchment paper). Press well and smear with jam.

Mix the remaining part of the dough with chia, sunflower and pumpkin. Sprinkle the top and bake at 180 Celsius degrees for about 35 minutes.

Put in the fridge for minimum 30 minutes.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*