Truskawkowe gofry jogurtowe

Lekkie i puszyste truskawkowe gofry jogurtowe ze słodką, miodową polewą spowodują, że każdy poranek będzie wspaniały!

Kiedy budzę się w poniedziałek rano, czasem mam nadzieję, że może to jednak niedziela, którą kiedy mam wolną to uwielbiam. Wspólna pobudka. Leniwe, powolne wstawanie. Dla takich momentów się żyje 😀 Zrobiłam ostatnio na niedzielne śniadanie truskawkowe gofry jogurtowe. To był perfekcyjny poranek. Doskonale jest móc się relaksować bez żadnych zmartwień na głowie.

truskawkowe gofry

Ale teraz jest już środek tygodnia i oczywiście każdego dnia mam coś do załatwienia. Formalności związane z moim prawem jazdy (tak to jest jak się odkłada pewne sprawy przez rok :D), a do tego oczywiście praca i parę spraw, które chciałabym teraz zacząć. Między innymi zastanawiam się nad nakręceniem na próbę jakiegoś filmiku, gdzie pokazywałabym krok po kroku jak przygotowuję danie. Co Wy na to? W każdym razie na pewno przydałyby mi się takie truskawkowe gofry jogurtowe. Nie pomyślałam, żeby zrobić więcej i zamrozić, co mogłoby się sprawdzić doskonale. Poranek z nimi na pewno byłby lepszy! 😀

Te gofry to idealne połączenie smaków i zdecydowanie Wam je polecam!

Truskawkowe gofry jogurtowe

2 porcje (1 porcja to ok. 450 kcal)

czas przygotowania to ok. 20 minut

koszt to ok. 2.80 zł za 1 porcję (3 gofry)

Składniki:

mąka pszenna 80 g

mąka ziemniaczana 40 g

soda oczyszczona 0.5 łyżeczki

proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

masło roztopione 10 g

jajko 1 sztuka

jogurt naturalny 160 g

mleko 40 ml

truskawki 100 g + więcej do podania

polewa:

cukier puder 15 g

masło roztopione 10 g

miód 20 g

mleko 20 ml

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy roztopione masło. Po zmieszaniu dolewamy jogurt, mleko i pokrojone truskawki.

Całość mieszamy dokładnie i przygotowujemy w gofrownicy wg instrukcji producenta. W międzyczasie mieszamy roztopione masło z cukrem, miodem i mlekiem.

Gofry podajemy z polewą i truskawkami.



  • Dlatego właśnie u nas wszelkie gofry czy placuszki najczęściej wpadają na sobotnie śniadanie, bo wtedy mamy najwięcej czasu aby się nimi delektować 😀 Filmiki to fajna sprawa, same się nad tym zastanawiałyśmy ale ciągła walka z oświetleniem i wiecznym brakiem czasu to nie zdałoby egzaminu xD

    Zapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną 🙂

    • To prawda są czasochłonne, ale zobaczymy jak mi pójdzie. Jak na razie montowanie sprawia mi sporo frajdy 😀

  • Ciekawy przepis:) Zastanawia mnie tylko, że są podane 2 składniki wspomagające wyrośnięcie ciasta – proszek do pieczenia i soda. Ciekawe, czy z tylko jednym z nim gofry również ładnie wyrosną:)?

    • Myślę, że może nie aż tak mocno, ale na pewno w jakimś stopniu 😉 Zostawiłabym proszek do pieczenia 🙂

  • Jakie apetyczne są te twoje gofry 🙂