Truskawkowe muffinki

Czy macie ochotę na takie truskawkowe muffinki🍓🧁? Mam nadzieję, że tak! 🙃⁣
⁣Jestem ciekawa jak wyglądać będzie powrót do szkół i nauka w trochę innych warunkach niż zawsze👩🏻‍💻 Ja mimo tego, że często pracuję w trybie HO to śniadania przygotowuję sobie standardowo dzień wcześniej i czasem mam ochotę na właśnie takie słodkości.
Babeczki są super! Idealne do zabrania w drogę, zamrożenia. Do tego są proste w przygotowaniu, słodkie wg potrzeb i dają możliwość dodania do nich ulubionych extra składników 😊

Truskawkowe muffinki

Truskawkowe muffinki

1 porcja (ok. 6 muffinek, 1 ma ok. 90 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut + 35 minut pieczenia

koszt: ok. 2.10 zł

Składniki:

100 g mąki pszennej
50 ml wody
45 ml mleka roślinnego
30 g jogurtu roślinnego
20 g dżemu truskawkowego
10 g cukru lub erytrytolu
10 g oleju roślinnego
1 łyżka octu lub soku z cytryny
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże truskawki

Wykonanie:

Mieszamy wodę, mleko, jogurt, dżem, olej i chia. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość do dobrego wymieszania składników.

Wykładamy ciasto do foremki na muffinki. Do każdej dodajemy dwie ćwiartki truskawek.

Pieczemy w 205 stopniach przez 25 minut, a następnie w 180 10 minut (do suchego patyczka).

Strawberry muffins

1 serving (about 6 muffins, 1 has about 90 kcal)

time of preparation: 15 minutes + 35 minutes for baking

Ingredients:

100 g wheat flour
50 ml water
45 ml plant-based milk
30 g plant-based yogurt
20 g strawberry jam
10 g sugar or erythritol
10 g vegetable oil
1 tablespoon of vinegar or lemon juice
1 teaspoon of chia seeds
1 teaspoon of baking powder
3 large strawberries

Instructions:

Mix water, milk, yoghurt, jam, oil and chia. Then add the flour and mix everything until the ingredients are well mixed.

Put the dough into the muffin mold. Add two quarters of strawberries to each one.

Bake at 205 Celsius degrees for 25 minutes, and then in 180 for 10 minutes (until the stick is dry).