Truskawkowo-Bananowy Chlebek

Czy tęsknię za kupnymi słodyczami? za drożdżówkami? Ani trochę! Zwłaszcza kiedy na śniadanie mam taki Truskawkowo-Bananowy Chlebek!

Jeżeli jeszcze nie przekonaliście się do tego, że można we własnej kuchni przygotować zdrowe przekąski, to właśnie teraz jest ta pora! Wakacje moim zdaniem to dobry okres na robienie postanowień. Pierwszym z nich może być próbą spędzania większej ilości czasu na przygotowywaniu domowych posiłków.

truskawkoko-bananowy chlebek

Na początek możecie zrobić Truskawkowo-Bananowy Chlebek, którego skład będziecie znać od początku do końca. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie taka świadomość jest bardzo ważna.

truskawkoko-bananowy chlebek

Chlebek jest idealnie słodki dzięki truskawkom i dodatkowi banana. Posypka z orzechów włoskich nadaje mu ciekawego smaku. Śniadanie z dodatkiem takiego chlebka sprawdza się doskonale i na pewno zmniejsza chęć zjedzenia czegoś słodkiego w ciągu dnia.

TRUSKAWKOWO-BANANOWY CHLEBEK

ilość: 3 porcje (mała keksówka)

Składniki:

mąka pszenna 145g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

olej kokosowy 35g

miód 2.5 łyżki

woda 120ml

banan 1 sztuka

truskawki 75g

orzechy włoskie

ksylitol 1 łyżeczka

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 205 stopni. W misce łączymy mąkę, proszek, olej, miód i wodę. Gotową masę wylewamy do keksówki. Na wierzch układamy pokrojonego banana i delikatnie wciskamy kawałki w ciasto.

Tak samo robimy z kawałkami truskawek. Następnie posypujemy całość pokrojonymi orzechami włoskimi i ksylitole. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka).

Zapisz



  • Fabryka Pomysłów

    nie pogardziłabym kawałeczkiem takiego chlebka 🙂

  • Wow ale smakowicie wygląda! Truskawka i banany to super smaczne połączenie 🙂

  • Wygląda tak pysznie, że żałuję, że nie mam na tyle składników, by zrobić go jeszcze dziś <3 *_*

    • Do jutra może poczekać 😀