Truskawkowo-Cytrynowe Pancakes z Ricotty

Truskawkowo-Cytrynowe Pancakes z Ricotty są delikatne i kremowe. Naładowane całymi truskawkami i skórką cytrynową, która wprowadza orzeźwienie.

To moje pierwsze pancakes na bazie ricotty i muszę powiedzieć, że to spory przełom. Serek ricotta dodaje im doskonałej pulchności. Już się nie mogę doczekać jak zrobię moje inne ulubione pancakes z jego zastosowaniem, np. takie z kawałkami czekolady 🙂 Powiem Wam, że na pewno wylądują u mnie na weekendowe śniadanie!

truskawkowo-cytrynowe pancakes

Pierwotnie chciałam te pancakes zrobić ze świeżymi owocami (borówkami lub truskawkami), ale ceny mnie odstraszyły! Niby to jednorazowy wydatek, ale wolę teraz uważać z budżetem, bo zbieram na wakacje 😀 Wybrałam więc użycie mrożonych truskawek i aby nadać świeżości placuszkom dodałam cytrynę.

Rezultat? Niebo w gębie! Puszyste, słodkie i orzeźwiające. Uwielbiam słodkie śniadania! Chociaż takie pancakes doskonale sprawdzą się też na deser. Pycha!

 

TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWE PANCAKES Z RICOTTY

ilość: 4 porcje

Składniki:

ricotta 400g

ksylitol 2 łyżki

jajka 2 sztuki

skórka z 1/4 cytryny

sok z cytryny 20ml

mąka 85g

proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki

truskawki mrożone 115g (lub świeże)

masło do smażenia

ricotta, miód, cukier puder do podania

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie łączymy, a na koniec dodajemy delikatnie truskawki. Smażymy na maśle po 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z odrobiną ricotty, miodem i cukrem pudrem.