Truskawkowy Bezsernik (bez pieczenia)

W czerwcu mija dokładnie rok odkąd przeszłam na weganizm i nadal zaskakuję siebie nowymi przepisami i pomysłami na dania w roślinnym wydaniu. Myślałam, że sernik na zimno to coś czego już nie będzie mi dane zjeść, ale jak się okazał na szczęście się myliłam! Truskawkowy Bezsernik podbił moje serce i przypomniał dawne smaki.

Do tej pory próbowałam swoich sił w bezsernikach na bazie nerkowców, ale szczerze mówiąc nigdy nie byłam do końca zadowolona z efektu. Ostatnio przerzuciłam się więc na eksperymentowanie z kaszą jaglaną. I muszę przyznać, że ta konsystencja o wiele lepiej mi odpowiada!

Truskawkowy Bezsernik (bez pieczenia)

Poza tym jestem z niego dumna, bo jest tak lekki i orzeźwiający jak chyba żaden jaki do tej pory udało mi się próbować!

Truskawkowy Bezsernik (bez pieczenia)

Aby bezsernik miał dobrą konsystencję trzeba dać mu czas na zastygnięcie w zamrażarce, a później można przechowywać go w lodówce. Wiem, że niecierpliwi (w tym ja) będą chcieli pokroić go najszybciej i spróbować, ale radzę poczekać. Warto!

Truskawkowy Bezsernik (bez pieczenia)

foremka o średnicy 16 cm (ok. 8 porcji), całość ma ok. 1200 kcal

czas przygotowania: ok. 20 minut (+20 minut gotowania i 1h w zamrażarce)

koszt: ok. 7,70 zł za całe ciasto

Składniki:

bezsernik:

125g (3/4 szklanki) kaszy jaglanej

245ml wody (1 szklanka)

245ml mleka roślinnego (1 szklanka)

125 mleczka kokosowego (1/4 puszki)

1 łyżka cukru z wanilią

sok z 1/4 cytryny

35g cukru (2 łyżki)

truskawkowa warstwa:

50g nerkowców namoczonych przez noc (2 garść)

125g świeżych truskawek (1 szklanka)

15g syropu klonowego (3 łyżeczki)

 

Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą, mlekiem i gotujemy ok. 20 minut (aż kasza będzie ugotowana, a całość gęsta).

Do przestudzonej kaszy dodajemy mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Przenosimy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do zamrażarki. W tym czasie nerkowce blendujemy z truskawkami i syropem. Wykładamy na bezsernik i wstawiamy z powrotem do zamrażarki na min. 1 godzinę (aż ciasto zastygnie).

Na wierzch możemy jeszcze wyłożyć kawałki truskawek. Przechowujemy w lodówce.

Strawberry No-Cheesecake (without baking)

It’s exactly one year since I went on veganism and I still surprises myself with new recipes and ideas for dishes in a plantbased version. I thought that cold cheesecake is something that I will not be able to eat anymore, but luckily I was wrong! Strawberry No-Cheesecake stole my heart and reminded me old flavors.

mold with a 16 cm diameter (8 servings), whole cake has 1200 kcal

time of preparation: 20 minutes (+20 minutes of cooking and 1 h in a freezer)

Ingredients:

no-cheesecake:

125g (3/4 cup) of dry millet

245ml of water (1 cup)

245ml of vegetable milk (1 cup)

125 of coconut milk (1/4 can)

1 tablespoon of sugar with vanilla

juice from 1/4 of lemon

35g sugar (2 tablespoons)

strawberry layer:

50g of cashews soaked overnight (2 handfuls)

125g of fresh strawberries (1 cup)

15g of maple syrup (3 teaspoons)

Instructions:

Rinse millet under running water. Pour water, milk over millet and cook for about 20 minutes (until it will be cooked and thick).

Add coconut milk, sugar, lemon juice and blend to a smooth mass. Transfer to a mold lined with baking paper. Put in the freezer.

Blend the cashews are with strawberries and syrup. Pour it over the no-cheesecake and put back in the freezer for minimum 1 hour.

You can decorate the cake with pieces of strawberries. Store in a refrigerator.