Truskawkowy placek rustykalny (wegański)

Truskawkowy placek rustykalny – świetne ciacho i delikatna kruszonka ze słodkimi truskawkami! Wegański deser, któremu ciężko się oprzeć 🙂

Kto jeszcze nie wyobraża sobie letnich deserów bez truskawek? Chodziło za mną kruche ciasto, a wyszedł taki rustykalny placek. Może nie wygląda, ale jest bardzo smaczny!

Truskawkowy placek rustykalny (wegański)

Jeżeli macie tak jak ja, to na pewno też korzystacie z owocowych, polskich dobroci. Wiem, że już wiele osób nie ma dostępu do truskawek. Ja mam to szczęście, że na Kaszubach jest późna odmiana truskawek, które są przepyszne. Odkąd zobaczyłam, że w moim pobliskim warzywniaku są codziennie świeże, to nie mogę go minąć bez drobnych zakupów 😀

Ciasto zrobiłam na bazie mąki pszennej oraz ziemniaczanej i dodałam do niego wiórków kokosowych, które doskonale pasują do truskawek. Dodatkowo jest też syrop klonowy, masło orzechowe i olej, dzięki czemu całość ma fajną teksturę i smak.

Truskawkowy placek rustykalny (wegański)

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+40 minut pieczenia i 1h w lodówce)

koszt: 1,80 zł za porcję

Składniki:

truskawki 440 g

syrop klonowy 1 łyżka

mąka ziemniaczana 15 g

ciasto:

mąka pszenna 90 g

mąka ziemniaczana 90 g

wiórki kokosowe 60 g

syrop klonowy 55 g

masło orzechowe 35 g

olej roślinny 30 g

woda 90 ml

Wykonanie:

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z syropem, mąką i odstawiamy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Łączymy składniki na ciasto (prócz wody).

Z ciasta zabieramy 3 łyżki na kruszonkę, a do reszty dodajemy wodę. Mieszamy dokładnie. Wykładamy spód na papier do pieczenia i rozsmarowujemy delikatnie.

Na spód wykładamy truskawki, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40 minut. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Strawberry rustic cake (vegan)

Strawberry, rustic cake –delicious cake and delicate crumble with sweet strawberries! Vegan dessert, which is hard to resist 🙂

6 servings (1 serving – 300 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+40 minut of baking and 1h in the fridge)

Ingredients:

strawberries 440 g

maple syrup 1 tablespoon

potato starch 15 g

cake:

white flour 90 g

potato starch 90 g

coconut flakes 60 g

maple syrup 55 g

peanut butter 35 g

oil 30 g

water 90 ml

Instructions:

Cut strawberries into halfs and mix with maple syrup, potato starch and leave for a while. Set the oven to 180 Celsius degrees. Mix all the cake ingredients (except water).

Take 3 tablespoon of cake and leave it for the crumb. Add water to the rest of the cake and mix. Put it on the baking paper and spread gently.

Put strawberries on the cake and then sprinkle with the crumb. Bake for 40 minuts. After cooling, put for at least one hour in the fridge.