Tymiankowy makaron orkiszowy z kremem grzybowym

Nigdy nie myślałam, że to zrobię. Zawsze myślałam, że to bardzo trudne i żmudne. Ostatnio pomyślałam, czemu nie? I okazało się, że zrobienie domowego makaronu to był jeden z lepszych pomysłów jakie przyszły mi do głowy. Jednym słowem, SUKCES! Tymiankowy makaron orkiszowy okazał się moim najsmaczniejszym odkryciem ostatnich miesięcy.

Nie chciałam, aby mój pierwszy makaron był „nudny”. W końcu to tylko parę podstawowych składników.

tymiankowy makaron

Tymiankowy makaron orkiszowy z kremem grzybowym zrobiłam z myślą o tym, aby moje danie nie tylko było doskonałe w smaku, ale również prezentowało się bardziej rustykalnie i ciekawie. Co wcale nie znaczy, że musiałam w nie włożyć ogrom pracy. To cud, jak niewiele potrzeba aby stworzyć obiad inny niż na co dzień. W końcu chyba nie każdy przygotowuje domowy, orkiszowy makaron z dodatkiem tymianku każdego dnia.

Tymiankowy makaron orkiszowy z kremem grzybowym

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 25 minut (w tym 10 minut na „odstanie” ciasta na makaron)

koszt to ok. 4 zł

Składniki:

mąka pszenna 70 g

mąka orkiszowa 70 g

jajko 1 sztuka

tymianek suszony 1 łyżeczka

ciepła woda 25 ml

pieczarki brązowe 125 g

masło do smażenia

mleko zagęszczone 125 g

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Robimy w środku wgłębienie ręką, gdzie wbijamy jajko i wlewamy ciepłą wodę. Ciasto początkowo mieszamy widelcem, a następnie zagniatamy ręką.

Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na 10 minut do odpoczęcia. Po tym czasie znów ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy cienko (lub używamy do tego maszynki do makaronu).

Rozwałkowane ciasto kroimy wzdłuż na grube (ok. 1.5 cm) plastry, które gotujemy w osolonej wodzie ok. 1-2 minuty (po wrzuceniu do wrzątku).

Na odrobinie masła podsmażamy pieczarki. Następnie przyprawiamy i zalewamy mlekiem zagęszczonym. Całość redukujemy do momentu aż sos zgęstnieje.

Sos łączymy z makaronem. Całość możemy delikatnie posypać startym, żółtym serem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • Ada

    Jestem sceptycznie nastawiona do tymianku, ale taki domowy makaron z jego wykorzystaniem bardzo mnie przekonuje!

  • Wpadłam przypadkiem ale zostaję tu i na fb 🙂 Smacznie tu u Was że hej!!! Uwielbiam makarony i kocham grzyby dlatego dla mnie to połączenie idealne, pozdrawiam, Beata Wilczyńska

  • Wow 🙂 wygląda mega apetycznie!