Vege Burgery z Dressingiem Musztardowym

Nic na to nie poradzę, że lubię burgery. To kolejne z listy posiłków comfort food, na które pozwalam sobie od czasu do czasu. Tak samo jak z pizzą uwielbiam z nimi eksperymentować. A kiedy mogę sprawić, że są dodatkowo zdrowe i smaczne, to już moje szczęście nie zan granic 😀 Bardzo lubię mieć świadomość tego, że odżywiam się zdrowo, że jem regularne i zbilansowane posiłki. Tak jak śniadanie jest dla mnie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, drugie miejsce przypada obiadowi.

vege burgery

Vege Burgery z Dressingiem Musztardowym są niesamowicie sycące, a przy tym pełne zdrowych składników. Wspaniale stawiają na nogi po ciężkim dniu. Ich przygotowanie również nie jest bardzo czasochłonne, więc w czasie pieczenia możemy się rozłożyć na kanapie 🙂 Pora wybrać jakiś film do obejrzenia na wieczór… Coś polecacie?

vege burgery

Jak wspomniałam w burgerach wylądowało wiele zdrowych składników, jest fasola, są orzechy, zieleninka, marchewka, chia i siemię lniane. Burgery podpieczone z serem wylądowały w bułeczkach z dressingiem musztardowym, sałatą, marchewką i cebulką. Więc do dzieła! Będziecie potrzebować tylko miksera i dwóch miseczek 🙂

VEGE BURGERY Z DRESSINGIEM MUSZTARDOWYM

ilość: 2 porcje

Składniki:

fasola czerwona 120g

orzechy (włoskie/nerkowce) 30g

siemię lniane 15g

chia 15g

marchewka 1 sztuka (+1 sztuka do podania)

cebula 1 sztuka (+1/4 sztuki do podania

natka pietruszki

świeże liście szpinaku 25g

czosnek 1 ząbek

przyprawy: chili, papryka czerwona, zioła prowansalskie

mąka pszenna 25g

mąka kukurydziana do obtoczenia

sałata do podania

sok z 1/2 cytryny

ocet winny, musztarda (po 1 łyżce)

Wykonanie:
Fasolę, orzechy, siemię, chia, marchewkę, cebulę, liście szpinaku, czosnek, natkę miksujemy (najlepiej rozłożyć sobie na 2-3 porcje do miksowania).

Masę przekładamy do miski, przyprawiamy i dodajemy mąkę. Formujemy kotleciki i obtaczamy z mące kukurydzanej. Podsmażamy na oliwie po 2 minuty z każdej strony.

Następnie pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Przed końcem dokładamy ser. Marchewkę ścieramy, kroimy cebulę i mieszamy z dressingiem (sok z cytryny, musztarda, ocet winny).

Burgery podajemy z bułką, dressingiem i sałatą.

 



  • ja też mam słabość do burgerów, uwielbiam je 🙂 te w wersji vege również, są pyszne 😀

  • Takie fajne burgery domowe to ja mogę jeść codziennie 🙂 Super przepis!

  • wyglądają niesamowicie:) coraz bardziej przekonuję się, że mogę żyć bez mięsa bo warzywne wersje dań mi dużo bardziej smakują!

  • Ada

    Dziękuję za propozycję zrobienia takich burgerów. Jestem pewna, że zachwycą mnie smakiem 🙂 Kiedy dziś robiłam zakupy miałam uczucie,że czegoś zapomniałam. Przypomniałam sobie w domu. Fasola do zrobienia burgerów… Mam nadzieję,że jutro nie złapie mnie skleroza 🙂

    • Mam tak często, ostatnio zapomniałam kupić kakao, które miałam na pierwszym miejscu w swojej liście zakupów ;/ Powodzenia w gotowaniu! Daj znać jak poszło 🙂