Waniliowo-cytrynowa chałka

Od czasu do czasu nie może u mnie zabraknąć chałki! To słodki drożdżowy wypiek. Tym razem wegański, z nutką cytryny i wanilii. Najlepszy sposób na domową drożdżówkę. Kiedyś myślałam, że takie wypieki bez jajek się nie udadzą, a teraz sama się dziwię jak potrafią być smaczne. Do tego można taką chałkę przygotować pół na pół z mąką orkiszową. To doskonały wypiek. Zapewniam Was, że nie pożałujecie tej chwili w kuchni.

Chałkę będzie umiał przygotować każdy kto choć raz w życiu plótł warkocza 😀

Waniliowo-cytrynowa chałka

Do ciasta warto dodać laskę wanilii albo chociaż ekstrakt waniliowy. Chałka z jej dodatkiem smakuje cudownie. Można również dorzucić korzenne przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, jeśli lubimy piernikowe smaki.

Na moim blogu znajdziecie wiele doskonałych, wegańskich wypieków tj. bananowe babeczki z czekoladą, które uwielbiam, wilgotne i delikatne ciasto kukurydziane idealne jeśli macie w domu mąkę kukurydzianą, ciasteczka orzechowe z gruszkami, które ostatnio wygrzebałam z odmętów mojego bloga, aby przypomnieć sobie ich smak.

Waniliowo-cytrynowa chałka

1 chałka (całość ma ok. 1200 kcal)

czas przygotowania: ok. 45 minut (+ 1 godzina na wyrośnięcie ciasta)

koszt całej chałki to ok. 2,80 zł

Składniki:

130ml mleka roślinnego

10g oleju kokosowego

15g syropu klonowego

skórka z 1/2 cytryny

pół laski wanilii lub parę kropel ekstraktu waniliowego

100g mąki orkiszowej

125g mąki pszennej

1/2 paczki suchych drożdży

 

Wykonanie:

W rondelku gotujemy mleko z olejem kokosowym, syropem, skórką cytrynową i wanilią (nie zagotowujemy!). Mąkę mieszamy oddzielnie z drożdżami.

Dodajemy do mąki mleko i wyrabiamy ciasto. Ostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.

Każdą z części rolujemy, a następnie zaplatamy jak warkocz łącząc oba końce. Ciasto odstawiamy na 15 minut, a w tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Pieczemy ok. 30 minut. Po wyjęciu odstawiamy do schłodzenia i dekorujemy odrobiną lukru.

Vanilla and lemon challah

From time to time, I have to make challah! It’s my sweet baking treat. This time vegan, with a touch of lemon and vanilla. The best way for a homemade bun. I used to think that such baking without eggs would not work, but it’s not a problem as you can see. I assure you that you will not regret this moment in the kitchen.

1 challah (1200 kcal)

time of preparation: 45 minutes (+ 1h for rising)

Ingredients:

130ml vegetable milk

10g melted coconut oil

15g maple syrup

peel from 1/2 lemon

half a vanilla stick or a few drops of vanilla extract

100 g spelled flour

125g wheat flour

1/2 pack of dry yeasts

Instructions:

In a saucepan, cook milk with coconut oil, syrup, lemon zest and vanilla (do not boil!). Mix the flour separately with yeasts.

Add milk to the flour and knead the dough. Leave for about one hour to rise. After this time, knead the dough again and divide into 3 parts.

Roll each part and then braid with connecting both ends. Leave the dough for 15 minutes and set the oven at 180 Celsius degrees.

Bake for about 30 minutes. After removing, leave it to cool down and decorate with a touch of icing.