Waniliowo-Kawowy Krem na Chrupiącym Spodzie

Waniliowo-Kawowy Krem na Chrupiącym Spodzie to 3 warstwy czystej rozkoszy! Chrupiący, czekoladowy spód, rozpływający się w ustach krem kawowy i delikatny krem waniliowy. Są wegańskie, eleganckie i pyszne. Kto by się na nie nie skusił?

Wiem, że za każdym razem się powtarzam zachwalając moje desery, ale przecież właśnie o to chodzi, nie? Dzielę się tym co najlepsze i co sama wypróbowałam i nie mogłam się od tego oderwać.

Waniliowo-Kawowy Krem na Chrupiącym Spodzie

Od zawsze uwielbiałam smak kawy, szczególnie w kremowym wydaniu, jak chociażby cudowne tiramisu z biszkoptami namoczonymi kawą. Ach… na samą myśl się rozpływam!

Kiedy przeszłam na weganizm to pogodziłam się z myślą o tym, że już nigdy nie zjem tiramisu, kremowego mascarpone… Jak bardzo się myliłam! Odkryłam nerkowce i ich magiczne zdolności wytworzenia kremowego smaku. I tak powstał Waniliowo-Kawowy Krem na Chrupiącym Spodzie – wegański słodycz, który pokochałam!

Waniliowo-Kawowy Krem na Chrupiącym Spodzie

3 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut

koszt: ok. 2,90zł za 1 porcję

Składniki:

spód:

20g gorzkiej czekolady

25g migdałów (rozdrobnionych)

10g ryżu eksponowanego

krem:

85g nerkowców (moczonych przez noc)

30g syropu klonowego

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (+1 łyżka wrzątku)

30g mleczka kokosowego

1/2 laski wanilii (opcjonalnie ekstrakt waniliowy)

gorzka czekolada roztopiona do polania

 

Wykonanie:

Gorzką czekoladę roztapiamy i mieszamy z migdałami i ryżem. Całość wykładamy w postaci 3 spodów na papier do pieczenia.

Wstawiamy spody do zamrażarki na 15 minut. W tym czasie miksujemy nerkowce (z dodatkiem ok. 20-40ml wody) na gładki krem.

Do połowy kremu dodajemy 15g syropu klonowego i rozpuszczoną we wrzątku kawę, a do drugiej połowy mleczko kokosowe, pozostały syrop i wanilię.

Na spody wykładamy kremy (najpierw kawowy, a później waniliowy), a następnie wkładamy jeszcze na 15 minut do zamrażarki.

Polewamy roztopioną czekoladą. Desery możemy przechowywać w zamrażarce lub lodówce.

Vanilla-Coffee Cream on Crispy Bottom

Vanilla-Coffee Cream on Crispy Bottom is 3 layers of pure pleasure! Crunchy, chocolate bottom, melting in the mouth coffee cream and a delicate vanilla cream. They are vegan, elegant and delicious. 

3 servings (1 serving – 300 kcal)

time of preparation: 20 minutes

Ingredients:

bottom:

20g of dark chocolate

25g almonds (crushed)

10g of rice popping

cream:

85g of cashews (soaked overnight)

30g of maple syrup

1 teaspoon of instant coffee (+1 spoon of boiling water)

30g of coconut milk

1/2 vanilla (optional vanilla extract)

dark melted chocolate for pouring

Instructions:

Melt dark chocolate and mix with almonds and rice. Put in the shape of 3 bottoms on baking paper. Put the bottoms in the freezer for 15 minutes.

In the meantime, blend cashews (with the addition of approx. 20-40ml of water) for a smooth cream. To half of the cream, add 15g of maple syrup and coffee (dissolved in boiling water), and to the other half add coconut milk, the remaining syrup and vanilla.

Put creams at the bottom (first coffee and then vanilla), and then place in a freezer for 15 minutes. Pour the melted chocolate at the top.

Store the desserts in a freezer or refrigerator.