Warzywa po Japońsku z Makaronem Soba

Uwielbiam kuchnię Azjatycką i od czasu do czasu króluje ona u mnie również w domu. Lubię gdy takie dania można zrobić z łatwo dostępnych i niedrogich produktów, jednocześnie zachowując ich orientalny aromat. A przy tym kiedy jest szybko, łatwo, zdrowo i pożywnie. Warzywa po Japońsku z Makaronem Soba to właśnie to czego potrzebowałam, żeby poczuć na chwilę japońskie klimaty.

warzywa po japońsku

To obiad na szybko, który możecie przygotować nawet podczas zabieganego tygodnia. Jak widzicie w cale nie potrzeba wiele, aby zaserwować sobie pyszne, egzotyczne danie. A na pewno nie są do tego potrzebne żadne dodatki w proszkach ani „pomysły na” 😉

warzywa po japońsku

Pomimo tego, że na pewno nie jest to danie w 100 ani nawet 90% takie jak oryginalne potrawy japońskie, to na prawdę i tak doskonale daje radę, a przede wszystkim jest przepyszne! Odkąd odkryłam makaron soba, zastanawiałam się jakie będzie kolejne danie z jego udziałem. I jest! Nie rozczarowałam się nim ani trochę, a moje zauroczenie przerodziło się w miłość 😀 Doskonale pasuje do dań z sosem sojowych i grzybami. Teraz tylko czekam na kolejny japoński tydzień w lidlu, co by zrobić porządne zapasy!

warzywa po japońsku

Warzywa po japońsku przygotowałam z sosem na bazie miodu, octu winnego, imbiru, chili i oczywiście sosu sojowego. Efekt? Nie mogłam się oderwać od ich jedzenia 😀

Jeżeli szukacie innych przepisów z wykorzystaniem sosu sojowego to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Warzywa psiankowate 2016

Warzywa po Japońsku z Makaronem Soba

2 porcje (1 porcja to około 300kcal)

Składniki:

pieczarki ok. 250g

makaron soba (lub ewentualnie spaghetti) 155g

papryka czerwona 1 sztuka

sos sojowy 3 łyżki

ocet winny 1 łyżka

miód 1 łyżka

czosnek granulowany 3/4 łyżki

imbir 1 łyżeczka

chili wg uznania

pieprz do smaku

olej roślinny do smażenia

możemy podać z sosem jogurtowym

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy pieczarki do momentu, aż wyparuje z nich większość wody. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.

Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy. Czekamy aż smaki się połączą około 5 minut. W tym czasie możemy przygotować makaron. Makaron podajemy z warzywami i ewentualnie sosem jogurtowym.

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • Uważaj z tą miłością bo jeszcze trochę a zaczniesz słuchać jpopu 😀
    Makaronem na obiad się dzisiaj zgrałyśmy 😀

    • Haha, na razie wystarczy mi miłość do ich kuchni (i to też nie całej 😉

  • Pycha, uwielbiam dania z sosem sojowym. Dodałabym jeszcze do tego albo olej sezamowy, albo posypała prażonym sezamem :}

    • Brzmi smacznie <3

  • Fabryka Pomysłów

    makaron soba również bardzo lubię i często gości w mojej kuchni 🙂

    • Ja odkryłam go całkiem niedawno z czego ogromnie się cieszę 🙂

  • To też moje klimaty. Makaronu nigdy za wiele 🙂

    • Mam to samo motto 😀

  • Aleksandra Stawarz

    Wygląda fantastycznie! Musi smakować jeszcze lepiej 🙂 ja nie mam ręki do azjatyckich dań, każdy stir-fry kończył się porażką, makaron w tych daniach jakoś mi nie odpowiada. Zdecydowanie bardziej wolę ryż 😉

    • Ja lubię i tak i tak, ale w makaronie soba się zakochałam <3 Polecam 😉

  • To musi być przepyszne i zdrowe! Robisz piękne zdjęcia jedzenia, aż chce się jeść. Dzięki za inspirację!

    • Dziękuję bardzo 😉 Pozdrawiam serdecznie!

  • mopswkuchni.net

    Fajne danie. Lubię takie azjatyckie smaki. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej.

    • Cieszę się, że przypadło do gustu 😉