Warzywa w grzybowym sosie

Doskonałe, pożywne danie z nutką grzybowego aromatu👌 Idealny pomysł na podanie warzyw i kaszy w innej odsłonie 😉🌱💚

Warzywa w grzybowym sosie

Warzywa w grzybowym sosie

2 porcje (1 ma ok. 365 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+15 minut gotowania)
koszt: ok. 3.50 zł za porcję

Składniki:

50 g kaszy bulgur
100 g pieczarek
garść suszonych grzybów
łyżka oleju
140 g ciecierzycy z puszki
marchew
100 g jogurtu roślinnego
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka oliwy
2 szczypty pieprzu i soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
natka pietruszki
140 g ugotowanego brokułu
parę pomidorków koktajlowych do podania

Wykonanie:

Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na oleju podsmażamy grzyby do miękkości. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Dusimy ok. 5-10 minut. Dodajemy kaszę i jeszcze chwilę dusimy.
Podajemy z brokułem i pomidorkami.

Vegetables in mushroom sauce

2 servings (1 has 365 kcal)

Ingredients:

50 g bulgur groats
100 g mushrooms
a handful of dried mushrooms
a tablespoon of oil
140 g canned chickpeas
carrot
100 g plant yogurt
1 tbsp dried cranberry
1 tablespoon of oil
2 pinches of pepper and salt
1 teaspoon marjoram
1 teaspoon basil
1 teaspoon thyme
parsley
140 g cooked broccoli
a few cherry tomatoes for serving

Instructions:

Cook bulgur according to the directions on the packaging. Fry mushrooms with oil until tender. Add other ingredients and spices. Stew for about 5-10 minutes. Add bulgur and stew for a moment.
Serve with broccoli and cherry tomatoes.