Warzywa z lekkim dressingiem z orzechów włoskich

Stonowany smak orzechów włoskich doskonale uzupełnia się z pikantną nutą octu i aromatycznych przypraw, tworząc razem doskonałe połączenie smaków i zapachów!

Warzywa z lekkim dressingiem z orzechów włoskich

Zdrowe, całkowicie roślinne, wegańskie, bez oleju i rafinowanego cukru, bezglutenowe!

Warzywa z lekkim dressingiem z orzechów włoskich

2 porcje (1 ma ok. 370 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 4.40 zł za 1 porcję

Składniki:

2 małe ugotowane bataty
150 g ugotowanego buraka
1 duży świeży ogórek
1 pomidor
winogrona i sałata do podania
dressing:
15 g orzechów włoskich
25 g syropu klonowego
50 ml wody
2 łyżki octu jabłkowego
sok z 1/4 cytryny
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie blendujemy z pozostałymi składnikami na dressing. Podajemy z warzywami i innymi ulubionymi dodatkami (frytki, pieczywo, sałatka).

Vegetables with a light walnut dressing

The soft taste of walnuts perfectly complements with the vinegar and aromatic spices!

2 serving (1 has 370 kcal)

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

2 small cooked sweet potatoes
150 g of boiled beets
1 large fresh cucumber
1 tomato
grapes and lettuce for serving
dressing:
15 g of walnuts
25 g of maple syrup
50 ml of water
2 tablespoons of apple cider vinegar
juice from 1/4 of lemon
2 teaspoons of mustard
1 teaspoon of granulated garlic
salt and pepper to taste

Instructions:

Pour the walnuts with boiling water and leave for about 20 minutes. Then blend with the other ingredients for dressing. Serve with vegetables and other favorite toppings (fries, bread, salad).