Warzywa z Musztardowym Dressingiem

Czy to Buddha Bowl? Chyba nie do końca, więc nazwę to: Warzywa z Musztardowym Dressingiem. PYCHA!

Warzywa z Musztardowym Dressingiem

Warzywa z Musztardowym Dressingiem

(4 porcje, 1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut

koszt: ok. 5,20 zł za porcję

Składniki:

175g komosy ryżowej lub ryżu (1 szklanka)
1 batat
490g ciecierzycy gotowanej lub z puszki (3 szklanki)
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka curry
pieprz i sól
20 pomidorków koktajlowych
1 duża czerwona papryka
parę plastrów czerwonej cebuli
4 łyżki octu jabłkowego
zioła wg uznania
sos:
2 opakowanie jogurtu roślinnego
4 łyżki musztardy
1 łyżeczka cukru (lub syropu klonowego)

Wykonanie:

Komosę ryżową gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.

Ciecierzycę mieszamy z papryką, czosnkiem, curry, pieprzem i solą. Przenosimy na papier pergaminowy i pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach (od czasu do czasu mieszając).

Pomidorki kroimy na pół, paprykę w plastry i mieszamy z cebulką, octem i ziołami. Składniki na sos blendujemy. Wszystko podajemy razem na talerzu.

Vegetables with Mustard Dressing

Is this Buddha Bowl? Probably not entirely, so the name is: Vegetables with Mustard Dressing. YUM!

(4 servings, 1 has 600 kcal)

time of preaparation: 40 minutes

Ingredients:

175g of quinoa or rice (1 cup)
1 sweet potato
490 g of chickpeas boiled or canned (3 glasses)
1 teaspoon of smoked pepper
1 teaspoon of granulated garlic
1 teaspoon of curry
pepper and salt
20 cherry tomatoes
1 large red pepper
few slices of red onion
4 tablespoons of apple cider vinegar
herbs
sauce:
2 packs of vegetable yoghurt
4 tablespoons of mustard
1 teaspoon of sugar (or maple syrup)

Instructions:

Cook quinoa according to directions on the package. Peel the sweet potato, cut into smaller pieces and cook until tender.

Mix the chickpeas with paprika, garlic, curry, pepper and salt. Transfer onto parchment paper and bake for about 20-25 minutes in 180 Celsius degrees (stirring occasionally).

Cut the tomatoes in half, pepper into slices and mix with onions, vinegar and herbs. Blend the ingredients for the sauce.

Put everything together on a plate.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*