Warzywna sałatka z soczewicą

Nie ma to jak aromatyczna sałatka. Szczególnie zimą bywa wybawieniem na lekkie, drugie śniadanie.

warzywna sałatka

Warzywna sałatka z soczewicą

2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut (w tym 20 minut pieczenia)

koszt to ok. 2 zł za porcję

Składniki:

warzywa mrożone ok. 250 g

oliwa z oliwek

zioła prowansalskie 1 łyżeczka

kminek mielony 1/3 łyżeczki

szczypta soli

soczewica ok. 80 g

mini sałata rzymska do podania

oliwa z oliwek 1 łyżka

sok z 1/4 cytryny

sól i pieprz do smaku

serek ricotta ok. 80 g

Wykonanie:

Warzywa wykładamy na papier do pieczenia, polewamy oliwą i przyprawiamy pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Po ugotowaniu i odsączeniu soczewicę łączymy z oliwą, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Podajemy na sałacie z warzywami i serkiem.

 

Zapisz



  • Ada

    Sałatka soczewicowa z dodatkiem serka ricotta? Brzmi pysznie 🙂

  • Na pewno jest bardzo zdrowa 🙂

  • Robiłam coś w tym stylu, ale tylko z kalafiorem.