Warzywna Zupa z Chrupiącą Ciecierzycą

Mamy już grudzień, ale prawdziwej zimy jeszcze nie widać i myślę, że w tym roku raczej nie przyjdzie. Co innego, że tak przyzwyczailiśmy się do dodatnich temperatur, że szczękamy zębami i narzekamy na mróz gdy tylko temperatura spadnie poniżej zera. A przecież dobrze pamiętam -20 stopni i zaśnieżoną po pas trasę do liceum. Wtedy na pewno taką zupką bym nie pogardziła 😀 Rozgrzewająca i pożywana warzywna zupa. A do tego delikatny smak curry i chrupiąca cieciorka.

warzywna-zupa

Bardzo lubię bycie blogerem kulinarnym, bo mam motywację do tworzenia takich wspaniałych dań jak ta zupka! Bogate w smaku i aromatyczne.

warzywna-zupa

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę to kliknijcie tutaj -> klik!

Warzywna Zupa z Chrupiącą Ciecierzycą

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

korzeń pietruszki 3 sztuki

ziemniaki 2 sztuki

dynia 200g

cebula 1 sztuka

woda ok. 0.5l

oliwa z oliwek 2 łyżki

curry 1 łyżeczka

sól i biały pieprz do smaku

jogurt grecki 95g

ciecierzyca z puszki 80g

oliwa z oliwek 1 łyżeczka

curry 1/2 łyżeczki

czosnek granulowany 1/2 łyżeczki

kminek 1/2 łyżeczki

natka pietruszki do podania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Ciecierzycę oczyszczamy z błonek i przyprawiamy. Wysypujemy na papier pergaminowy i pieczemy ok. 35 minut (chrupki z ciecierzycy możemy przygotować dzień, a nawet dwa dni wcześniej i przechowywać w woreczku foliowym lub słoiczku).

Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy wodą oraz oliwą i gotujemy ok. 20 minut. Następnie blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy i mieszamy z jogurtem greckim.

Zupę podajemy z chrupiącą cieciorką i natką.

 

Zapisz