Warzywna zupa meksykańska

Warzywna zupa meksykańska jest pełna smaków, delikatnie ostra i bardzo wyrazista! Zróbcie ją w weekend i cieszcie się smakiem w ciągu tygodnia.

Uwielbiam meksykańskie dania, czerwoną fasolę, kukurydzę i to w wersji wegetariańskiej! Porządna porcja warzyw, która jest niezbędna każdemu z nas.

warzywna-zupa

Zima nie odpuszcza, więc to idealny czas na rozgrzewające zupy. Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, można jej zrobić spory zapas za jednym zamachem (u mnie spokojnie wystarczyła na dwa dni), a to wszystko oznacza, że wcale nie trzeba na nią poświęcać dużo czasu.

Przepis wziął się z potrzeby zjedzenia czegoś treściwego i mocno warzywnego. Pierwsze co wpadło mi do głowy to warzywna zupa, na widok kukurydzy i fasoli jednak szybko poszłam w kierunku meksykańskich smaków. Nie myliłam się, wyszło wspaniale 🙂

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę to kliknijcie tutaj -> klik!

Warzywna zupa meksykańska

4 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

cza przygotowania to ok. 50 minut (w tym ok. 30 minut gotowania)

koszt to ok. 26 zł 90 gr (ok. 7 zł za jedną porcję)

Składniki:

oliwa z oliwek do smażenia

papryka 2 sztuki

cebula czerwona 2 sztuki

papryczka chili wg uznania

czosnek 2 ząbki

kminek, oregano, pieprz, sól do smaku

pomidory krojone 2 puszki

bulion warzywny lub bulion 800 ml

kukurydza konserwowa 170 g

fasola czerwona 230 g

cukinia 2 sztuki

do podania:

awokado 1/2 sztuki

tortilla 2 sztuki (domowe lub kupione)

ser gorgonzola ok. 60 g

pietruszka świeża

Wykonanie:

Papryki kroimy na pół i grillujemy do momentu aż skórka sczernieje. Wtedy wyciągamy paprykę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 15 minut.

Na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek i chili przez ok. 5 minut. Następnie przyprawiamy, przenosimy do garnka i dodajemy pomidory i bulion.

Całość gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę (zdejmujemy z niej skórkę i kroimy), fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę cukinię.

Zupę gotujemy jeszcze 15 minut. Całość podajemy z awokado, tortillą, serem i pietruszką.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



5 thoughts on “Warzywna zupa meksykańska”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*