Warzywne Naleśniki są bardzo smaczne i pożywne. Pełne świeżych warzyw i protein. Ten bardzo prosty przepis to znakomity sposób na szybkie śniadanie.
Zainspirowałam się przepisem na koreańskie naleśniki Pajeon, które są pełne warzyw, jajek i mąki. Bardzo fajnie jest znajdować potrawy z różnych zakątków świata, które można modyfikować na własne potrzeby i wykorzystać w kuchni. Przy tym odkrywając nowe smaki.
Naleśniki są bardzo prostym sposobem na szybkie i pyszne danie, które możemy przygotować na wiele sposobów. Do tego z przygotowanego ciasta można zazwyczaj zrobić wiele porcji, którymi można wykarmić całą rodzinkę. Nie dość, że smakują pysznie, to można w nich jeszcze przemycić porcję warzyw i zdrowych składników. Warzywne naleśniki są delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Postanowiłam zrobić je z dodatkiem marchewki, cukinii i papryki, a podać z jajkami na twardo i jogurtem greckim.
Takie warzywne naleśniki doskonale nadają się dla dzieci. Można dzięki nim przemycić dzieciom trochę warzyw i zdrowych, odżywczych składników. Posmakują każdemu 🙂
Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na naleśniki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉
Warzywne Naleśniki
2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)
Składniki:
mąka pszenna 90g
jajko 1 sztuka
sól i pieprz do smaku
papryka wędzona 1/3 łyżeczki
chili wg uznania
marchewka 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
papryka 1/2 sztuki
4 jajka na twardo i ok. 70g jogurtu greckiego do podania
Wykonanie:
Warzywa miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy z pozostałymi składnikami. Naleśniki smażymy na odrobinie masła (z podanego przepisu wychodzą dwa duże naleśniki).
Naleśniki smażymy 5 minut na jednej stronie i 2 minuty po drugiej. Podajemy z jajkami na twardo i jogurtem greckim.