Warzywne Naleśniki

Warzywne Naleśniki są bardzo smaczne i pożywne. Pełne świeżych warzyw i protein. Ten bardzo prosty przepis to znakomity sposób na szybkie śniadanie.

Zainspirowałam się przepisem na koreańskie naleśniki Pajeon, które są pełne warzyw, jajek i mąki. Bardzo fajnie jest znajdować potrawy z różnych zakątków  świata, które można modyfikować na własne potrzeby i wykorzystać w kuchni. Przy tym odkrywając nowe smaki.

warzywne naleśniki

Naleśniki są bardzo prostym sposobem na szybkie i pyszne danie, które możemy przygotować na wiele sposobów. Do tego z przygotowanego ciasta można zazwyczaj zrobić wiele porcji, którymi można wykarmić całą rodzinkę. Nie dość, że smakują pysznie, to można w nich jeszcze przemycić porcję warzyw i zdrowych składników. Warzywne naleśniki są delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Postanowiłam zrobić je z dodatkiem marchewki, cukinii i papryki, a podać z jajkami na twardo i jogurtem greckim.

warzywne naleśniki

Takie warzywne naleśniki doskonale nadają się dla dzieci. Można dzięki nim przemycić dzieciom trochę warzyw i zdrowych, odżywczych składników. Posmakują każdemu 🙂

warzywne naleśniki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na naleśniki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Warzywne Naleśniki

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

mąka pszenna 90g

jajko 1 sztuka

sól i pieprz do smaku

papryka wędzona 1/3 łyżeczki

chili wg uznania

marchewka 1 sztuka

cukinia 1 sztuka

papryka 1/2 sztuki

4 jajka na twardo i ok. 70g jogurtu greckiego do podania

Wykonanie:

Warzywa miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy z pozostałymi składnikami. Naleśniki smażymy na odrobinie masła (z podanego przepisu wychodzą dwa duże naleśniki).

Naleśniki smażymy 5 minut na jednej stronie i 2 minuty po drugiej. Podajemy z jajkami na twardo i jogurtem greckim.

Zapisz

Zapisz