Warzywny Chow Mein

Czy można w domu się poczuć jak w chińskiej restauracji🍜? No pewnie😁 Warzywny Chow Mein jest pysznym i popularnym roślinnym daniem w Chinach🌱 Słowa „chow mein” oznaczają „smażony makaron”, który często prócz warzyw zawiera również tofu lub dodatek mięsa. Jest to danie, które w różnych odmianach można spotkać praktycznie w większości krajów azjatyckich jak i w USA czy UK😉

Warzywny Chow Mein

Warzywny Chow Mein

2 porcje (1 ma ok. 350 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+ 15 minut gotowania)

koszt: ok. 3,10 zł za porcję

Składniki:

140 g makaronu (spaghetti, noodli lub ryżowego)
1 łyżka oleju do smażenia
1 cebula
200 g kapusty pekińskiej
1 marchew
1/2-3/4 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili (wg uznania)
15 g sosu sojowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka octu ryżowego
sól i pieprz do smaku
szczypiorek

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odcedzamy 1-2 minuty przed wskazanym czasem. Przepłukujemy wodą i odstawiamy.

Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i smażymy ok. 10 minut (w międzyczasie dodajemy sos sojowy, ketchup, ocet).

Na koniec dodajemy makaron, doprawiamy do smaku i mieszamy. Podajemy ze szczypiorkiem.

Vegetable Chow Mein

2 servings (1 has 350 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+ 15 minutes of cooking)

Ingredients:

140 g pasta (spaghetti, noodles or rice)
1 tablespoon frying oil
1 onion
200 g Chinese cabbage
1 carrot
1 / 2-3 / 4 red pepper
2 garlic cloves
1 chili pepper (as desired)
15 g soy sauce
1 tbsp ketchup
1 tablespoon rice vinegar
salt and pepper to taste
chive

Instructions:

Cook the pasta according to the instructions on the package, but strain 1-2 minutes before the indicated time. Rinse with water and set aside.

Fry the onion with oil. Then add the remaining vegetables and fry for about 10 minutes (in the meantime, add soy sauce, ketchup, vinegar).

Finally, add pasta, season to taste and mix. Serve with chives.