Warzywny kapuśniak

Kiedy byłam dzieckiem nie cierpiałam kapuśniaków. Dopóki nie zrobiłam tej zupy w zupełnie innym wydaniu niż można ją spotkać w większości polskich domów. Teraz jestem wielką fanką takich pysznych zup. Nie spodziewałam się, że kiedyś tak polubię zupy. Na pierwszy rzut oka warzywne zupy wydają się strasznie nudne. Dopiero po ich spróbowaniu okazuje się, że są niesamowicie bogate w smaku, rozgrzewające i po prostu pyszne.

Warzywny kapuśniak możne przybrać różną formę. Zależnie od pory roku i gustu. Ale zawsze będzie mieć on jedną podstawową cechę – jest bogaty w kawałki świeżych warzyw zanurzonych w aromatycznym, ziołowym wywarze. W tym przypadku w bardziej pomidorowym wydaniu. Wystarczy puszka krojonych pomidorów, aby nadać całości zupełnie nowego smaku. Do tego odrobina wędzonej papryki i sok z cytryny.

warzywny kapuśniak

Warzywny kapuśniak to świetny sposób na przemycenie sporej porcji warzyw do naszego posiłku. Nie bójmy się jeść dużej ilości warzyw! Na prawdę, mamy teraz tak wielki wybór, że szkoda ich nie wykorzystywać w naszej kuchni. Nie skupiać się tylko na 2-3 ulubionych, ale próbować, łączyć i jeść 😀 Dodatkowo warzywa są tanie, więc wymówka, że zdrowe jedzenie jest drogie na pewno się tu nie sprawdzi.

Nie mogłam się oprzeć, żeby nie zjeść jej z kromką świeżego, ciemnego pieczywa 🙂

Warzywny kapuśniak

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h 20 minut (w tym 1h gotowania)

koszt 1 porcji to ok. 6.50 zł

Składniki:

oliwa z oliwek 1 łyżka

czosnek 4 ząbki

cebula 1 sztuka

marchew 5 małych sztuk

seler ok. 170 g

papryka czerwona 1 sztuka

fasola czerwona z puszki 250 g

pomidory krojone 2 puszki

kapusta pekińska 1/4 sztuki

bulion lub woda 200 ml

natka pietruszki 1 pęczek

papryka wędzona, oregano, tymianek, pieprz do smaku

sok z 1/4 cytryny

tarty ser żółty ok. 35 g

Wykonanie:

Paprykę kroimy na pół i wyjmujemy nasiona. Grillujemy ją ok. 15 minut, po czym zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej skórkę.

Na oliwie podsmażamy posiekany przez ok. 3 minuty czosnek i cebulę. Warzywa przenosimy do garnka, dodajemy pokrojoną marchew, seler, paprykę, fasolę, pomidory, kapustę pekińską, natkę.

Całość zalewamy bulionem lub wodą, przyprawiamy i gotujemy ok. 30 minut. Na koniec do zupy dodajemy sok z cytryny, a podajemy z tartym serem i natką pietruszki.

 

Zapisz

Zapisz



  • jako dziecko także nie cierpiałam zup, teraz wręcz przeciwnie, pożywna zupa 2 razy w tygodniu musi być 🙂 a ten Twój kapuśniak wygląda niezwykle apetycznie 🙂

    • To widzę, że miałyśmy podobne gusta jako dziecko 😀 Ja jadłam tylko krupnik i pomidorową 😉

  • Ale pyszna i pożywna zupka. 🙂 Super!

  • Milion lat nie jadłam takiej zupy:) Wygląda pysznie!

  • Małgorzata

    Wygląda na bardzo smaczny i syty kapuśniaczek 🙂

  • Ada

    Ja nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy mówią, że nie stać ich na zdrowe odżywianie… Trzeba pokazywać im takie przepisy 😉

  • Czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Wygląda obłędnie. 🙂

  • Magdalena G

    smakowicie wygląda:)

  • Nie zgadłabym, że to kapuśniak… Mam do niego podobny stosunek jak Ty kiedyś, ale może w takie połączenie smaków mogłoby to odmienić 😉

  • Kapuśniak zawsze mile widziany, a już szczególnie zimą 🙂