Warzywny Quiche bez Ciasta

Quiche i nie quiche. Nie wiem jak dobrze nazwać to danie. Może to bardziej frittata? Może jeszcze inaczej byście je nazwali. Macie jakieś propozycje? 😉 Jak dla mnie to Warzywny Quiche 🙂

Quiche oczywiście zawiera w składzie ciasto. U mnie za to ciasta nie ma, są nadprogramowe ilości warzyw 😀 Dzięki temu jest pożywnie i zdrowo.

warzywny-quiche

Uwielbiam jajka na śniadania, ale staram się aby nie lądowały one w „pospolitej” jajecznicy. Chcę aby były podane w doborowym towarzystwie, a nie ma to jak dodatek świeżych warzyw. Szczególnie w zimowe dni, kiedy powinniśmy zdrowo zaczynać dzień. Co więcej, jeżeli zrobimy większą porcję to spokojnie możemy zjeść drugą połowę dania na obiad.

Do przygotowania tego Quiche’a można użyć dowolnych warzyw. Ja wykorzystałam cukinię, pieczarki, brokuły i pomidorki. A do tego pokruszony serek bałkański.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na quiche to kliknijcie tutaj -> klik!

Warzywny Quiche bez Ciasta

2 porcje (1 porcja to ok. 250 kcal)

Składniki:

jajka 1 sztuka

oliwa z oliwek do smażenia

pieczarki 250g

pomidorki koktajlowe 70g

brokuły 1/2 główki

cukinia 1 sztuka

kiełki do podania

mleko 80ml

serek bałkański ok. 100g

szałwia, tymianek, sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pieczarki podsmażamy na oliwie do całkowitego odparowania wody. Brokuły gotujemy ok. 10 minut. Pieczarki, brokuły i pomidorki przenosimy do foremki i zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i przyprawami.

Następnie układamy pokrojoną w plastry cukinię. Posypujemy serkiem i pieczemy w 175 stopniach ok. 40 minut. Podajemy z kiełkami.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • Magda

    Bardziej jak zapiekanka warzywna 🙂 jak zwał tak zwał, najważniejsze, że smaczna 🙂

  • Ciekawy pomysł:)

    • Dziękuję i polecam 🙂

  • Obojętnie jak się nazwie najważniejsze, że takie warzywka uwielbiamy najbardziej <3

  • pieknie wygląda, cukinia wygląda niemal jak ponacinane ciasto francuskie:)

  • Dzięki Tobie i Twoim przepisom zawsze uda mi się poznać coś nowego i znaleźć ciekawą inspirację. Wygląda apetycznie! <3

    • Dziękuję Ci bardzo za tak miłe słowa :* A właśnie dzisiaj (chyba o efekt końca tego roku) zastanawiam się nad przyszłością tego bloga…

      • Chyba nie chcesz go zamknąć 🙁

        • Nie, myślę że nie 🙂 Bardziej planuję trochę nad nim posiedzieć, może trochę pozmieniać. Zobaczymy jak to dalej pójdzie. Zamknięcie to ostateczność, ale mam nadzieję, że to nie nastąpi 🙂

  • super inspiracja 🙂 musi być smaczne!

  • Fabryka Pomysłów

    nieważne jak się nazywa, ważne, że smaczne! 🙂