Wędzona Makrela z Makaronem i Tajskim Pesto

To jedno z tych dań, które są proste, pyszne i doskonale się nadaje na obiad w ciągu tygodnia. Tajskie pesto przygotowałam oczywiście sama i do tego Was namawiam. Można je przygotować wcześniej i przechowywać w słoiczku w lodówce, a wyjąć wtedy kiedy będziemy mieli ochotę na pyszny obiadek. Pesto zrobiłam z liści świeżej bazylii, z dodatkiem suszonej kolendry oraz orzechami nerkowca.

Ponieważ nie miałam czasu ani chęci na przygotowanie ryby wybrałam wędzoną makrelę, którą bardzo lubię. Dzięki temu zrobienie obiadu zajęło mi jedynie parę minut. Jeżeli macie czas, jak najbardziej możecie dodać grillowaną rybę.

wędzona makrela

Na szczęście obecnie nie jest ciężko dostać świeżą bazylię, z której można przygotować pesto. Jeśli jednak nie macie do niej dostępu, możecie zmiksować świeże liście szpinaku, co osobiście wypróbowałam kiedyś i byłam zaskoczona smakiem.

wędzona makrela z makaronem i tajskim pesto

WĘDZONA MAKRELA Z MAKARONEM I TAJSKIM PESTO

ilość: 2 porcje

Składniki:

makrela wędzona 200g

makaron spaghetti 170g

pesto:

świeże liście bazylii 1 szklanka

orzechy nerkowca 15g

miód 1 łyżeczka

kolendra 1/2 łyżeczki

ocet winny 1 łyżeczka

olej 1 łyżka

czosnek 2 ząbki

chili wg uznania

sos sojowy 1 łyżeczka

sok z cytryny i kolendra do podania

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Składniki na pesto miksujemy. Ugotowany makaron mieszamy dokładnie z pesto i podajemy posypany kawałkami wędzoną makrelą.

Warto danie skropić sokiem cytrynowym i posypać kolendrą.



2 thoughts on “Wędzona Makrela z Makaronem i Tajskim Pesto”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*