Wędzone tofu z figami

To jest danie dla fanów wędzonego tofu! Tak są tacy ludzie. Między innymi dla mnie wędzone tofu samo w sobie jest pyszne i może stanowić dodatek do praktycznie każdego wytrawnego dania. Tutaj w ciekawym połączeniu z figami i orzechami włoskimi.

Wędzone tofu z figami

Wędzone tofu z figami

2 porcje (1 ma ok. 170 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ 5 minut pieczenia)

koszt: ok. 2,40 zł za porcję

Składniki:

1 kostka wędzonego tofu
30 g suszonych fig
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka syropu klonowego
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Figi kroimy w kostkę, orzechy rozdrabniamy i mieszamy z syropem i przyprawami. Tofu kroimy wzdłuż, nakładamy na wierzch figi i całość zapiekamy chwilę. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Smoked tofu with figs

2 servings (1 has 170 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+ 5 minutes of baking)

Ingredients:

1 cube of smoked tofu
30 g of dried figs
a handful of walnuts
1 teaspoon of maple syrup
1/2 teaspoon of thyme
salt and pepper to taste

Instructions:

Cut figs into cubes, chop the nuts and mix with syrup and spices. Cut tofu in lengthwise, put the figs on top and bake for a while. Serve with your favorite bread.



>
Facebook