Wegańska oberiba – czyli śląska zupa z kalarepy

Oberiba brzmi egzotycznie prawda? A to nazwa śląskiej zupy z kalarepy! W życiu bym nie pomyślałabym, że takie danie istnieje i że może mieć taką nazwę. Jak widać mam jeszcze sporo do odkrycia 😀

Co ciekawe nigdy na śląsku nie byłam, więc moje podejście do tej zupy było równie egzotyczne, jak przygotowywanie potrawy z innego kraju. Nie znam tamtejszych smaków, ale bardzo chciałabym poznać i mam nadzieję, że będę miała okazję, bo słyszałam, że śląski region staje się coraz bardziej przyjazny turystom i można tam wspaniale wypocząć i wiele zobaczyć. Mam nadzieję, że kiedyś się przekonam 😉 Co do zupy z kalarepy, to jest ona prosta i szybka w przygotowaniu. Myślę, że dla niejednej gospodyni przygotowanie takiej zupy to było wyjście awaryjne, kiedy mąż i dzieci wołali o jedzenie, a nie było czasu, ani wielu produktów, żeby coś przygotować.

Wegańska oberiba - czyli śląska zupa z kalarepy

Uwielbiam odkrywać nowe smaki, zwłaszcza jeśli chodzi o polską, regionalną kuchnię. Kryje ona w sobie wiele inspiracji i zachęca do eksperymentowania. Zwłaszcza, że tworzenie wegańskich wersji takich dań to moje hobby 😀

Wegańska oberiba – czyli śląska zupa z kalarepy

2 porcje (1 porcja to ok. 185 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: 1,4 zł za porcję

Składniki:

kalarepa 1 sztuka

cebula 1 sztuka

olej do smażenia 1 łyżka

mąka pszenna 1 łyżeczka

pęczek koperku

lubczyk suszony 1 łyżeczka

sól i pieprz do smaku

ciecierzyca z puszki 150g

woda lub bulion warzywny ok. 400ml

Wykonanie:

Cebulę siekamy i podsmażamy ok. 3 minuty na oleju. Dodajemy pokrojoną w prostokąty kalarepę, dolewamy odrobinę wody lub bulionu, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut.

Przenosimy warzywa do garnka, zalewamy resztą wody lub bulionu, dodajemy ciecierzycę, mąkę i przyprawy. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy z koperkiem.

Vegan oberiba – the Silesian soup from kohlrabi

2 servings (1 serving – 185 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

1 kohlrabi

1 onion

oil 1 tbsp

wheat flour 1 tsp

a bunch of dill

dried lychee 1 tsp

salt and pepper to taste

canned chickpeas 150g

water or vegetable broth 400ml

Instructions:

Chopp the onion and fry for about 3 minutes with oil. Add the sliced kohlrabi, sprinkle with a little bit of water or vegetable broth, cover and cook for about 20 minutes.

Bring vegetables to the pot, pour with the rest of the water or broth, add chickpeas, flour and spices. Cook for about 5 minutes. Serve with dill.

 

 



  • Haha nazwa wręcz kusząca 😀 Kalarepa ma bardzo specyfczny smak ale generalnie lubimy, więc i zupę chętnie byśmy zjadły 😀

  • Takiej nie jadłam, ale wygląda mega pysznie 🙂

  • czasem w pracy właśnie podawali mi taką zupę z kalarepy, zawsze miałam potem zrobić w domu i całkiem o tym zapomniałam, dzięki za przypomnienie – na pewno przetestuję Twój przepis

  • Nie znałam wcześniej tej zupy. Ciekawa nazwa 🙂 No i zapowiada się pysznie 🙂

  • Po przeczytaniu pierwszej części tytułu byłem pewny, że jest to jakaś mocno orientalna propozycja, a tu proszę – śląska zupka! 🙂 Muszę wypróbować, bo wygląda pysznie 🙂

  • Śląsk jest piękny i smaczny 🙂 Zupka wygląda pysznie, trzeba jej spróbować 🙂