Wegańska Ricotta z Cukinią na Dyniowym Makaronie z Orzechami Włoskimi

Makaron z doskonałym Sosem Dyniowym z ziołami, podany z Cukinią, na której wylądowała Wegańska Ricotta i Orzechy Włoskie. Takie obiady to prawdziwy skarb.

wegańska ricotta

Nie lubię się chwalić przepisami (wbrew pozorom!). To, że tutaj się z Wami nimi dzielę to nie jest mój przejaw potrzeby pochwalenia się, ale podzielenia ciekawymi pomysłami. Tym razem muszę się jednak pochwalić, bo to danie w swojej prostocie skradło mi serce. To jesień na talerzu i to w dodatku w bardzo zdrowym wydaniu.

wegańska ricotta

Zdrowe i do tego wegańskie danie!

Jak dla mnie jesień jest czasem przygotowywania zapasów pure dyniowego. Kupuję dynię, kroję, obieram, piekę, miksuję i wkładam do zamrażarki. Tym razem było tak samo. Ale w pośpiechu niestety rozcięłam sobie dłoń nożem podczas walki z grubą skórką dyni. Nie powiem, że nie bolało! Ale zaraz pomyślałam o tym, że właśnie zrobiłam kawał dobrej roboty, więc ból już się nie liczył, bo udało mi się zatrzymać kawałek jesieni na później 😉

wegańska ricotta

Ale wracając do dania! Jest pysznie, bo jakże by inaczej. Delikatne dyniowe pure z dodatkiem ziół i połączone z makaronem. A na nim paski cukinii (którą uwielbiam) z wegańską ricottą na bazie nerkowców. A wszystko to posypane orzechami włoskimi i szczypiorkiem. Rozkosz dla podniebienia!

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wegańskie dania kliknijcie tutaj -> klik!

Wegańska Ricotta z Cukinią na Dyniowym Makaronie z Orzechami Włoskimi

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

makaron ok. 140g

cukinia 1 sztuka

pure z dyni 250g

mleczko kokosowe 75g

świeży rozmaryn i tymianek

orzechy włoskie 10g

szczypiorek do podania

wegańska ricotta:

nerkowce 40g

sok z cytryny 10ml

woda 10ml

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Nerkowce zalewamy wrzątkiem na ok. 1 godzinę. Cukinię kroimy w paski i posypujemy solą. Odstawiamy na ok. 15 minut. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowania.

Pure gotujemy z dodatkiem mleczka kokosowego i przypraw. Nasiąknięte nerkowce miksujemy intensywnie z wodą i sokiem z cytryny, po czy doprawiamy. Makaron mieszamy  pure.

Podajemy go z plastrami cukinii posmarowanymi ricottą. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i szczypiorkiem.

 

Zapisz

Zapisz



  • Najbardziej jestem ciekawa smaku tej ricotty:) Za każdym razem, gdy kroję dynię, boję się, że spotka mnie to, co Ciebie:/

  • Ja uwielbiam takie innowacyjne rozwiązania – tylko mojemu Pięknemu przetłumacz, że takie rzeczy również są zjadliwe :D! Ba, że są wręcz pyszne 🙂

  • Jesteśmy w aktualnej fazie na rzechy włoskie także idealnie się wkomponowały 😀
    Jedna z nas też nieźle się zacięła przy obieraniu dyni :/ Szczęście w nieszczęściu, że nóż zatrzymał się na paznokciu 😛

  • Fabryka Pomysłów

    wspaniała propozycja 🙂 makaron zjem w każdej postaci 🙂

  • Wygląda na bardzo apetyczne, a do tego zdrowe 🙂

    • Dziękuję bardzo 🙂

  • Rewelacja!
    Bardzo podoba mi się to danie!

  • Ciekawi mnie ten przepis na wegańską ricottę. Weganką nie jestem, mięso jadam, ale lubię takie roślinne alternatywy, bo uważam, że za dużo nabiału i mięsa, to też nie jest zdrowo.

    • Mam dokładnie to samo zdanie, dlatego lubię tak eksperymentować 🙂