Wegańska Sałatka z Truskawkami

Pewnie jeszcze tego nie wiecie, ale ta Sałatka z Truskawkami to właśnie to czego potrzebujecie.

Wegańska Sałatka z Truskawkami

Wegańska Sałatka z Truskawkami

2 porcje (1 ma ok. 400 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: ok. 8,40 zł za porcję

Składniki:

ok. 100g świeżego szpinaku
165g truskawek
parę plastrów czerwonej cebuli
1 awokado
10 pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
karmelizowane orzechy:
35g orzechów włoskich
25g syropu klonowego
chili i sól do smaku
sos truskawkowy:
90g truskawek
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka musztarda
1 łyżka soku pomarańczowego
1 ząbek drobno posiekany
pieczywo do podania

Wykonanie:

Orzechy włoskie mieszamy z syropem, przyprawami i pieczemy ok. 15 minut. Składniki na sos truskawkowy blendujemy.

Truskawki, awokado i pomidorki kroimy i mieszamy ze szpinakiem. Podajemy z orzechami, sosem i świeżym pieczywem.

Vegan Salad with Strawberries

You probably don’t know it yet, but this Salad with Strawberries is just what you need!

2 servings (1 has 400 kcal)

time of preparation: 25 minutes

Ingredients:

about 100g of fresh spinach
165g of strawberries
few slices of red onion
1 avocado
10 cherry tomatoes
salt and pepper to taste
caramelized nuts:
35g of walnuts
25g of maple syrup
chili and salt to taste
strawberry sauce:
90g of strawberries
4 tablespoons of oil
1 tablespoon of apple cider vinegar
1 tablespoon of mustard
1 tablespoon of orange juice
1 clove, finely chopped
bread for serving

Instructions:

Mix walnuts with syrup, spices and bake for about 15 minutes. Blend all ingredients for strawberry sauce. Cut strawberries, avocados and tomatoes and mixed with spinach.

Serve with nuts, sauce and fresh bread.

 



1 thought on “Wegańska Sałatka z Truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*