Wegańska Zapiekanka Pasterska

Zimniejsze dni sprzyjają pieczeniu, więc na stół wjeżdżają wszystkie rozgrzewające potrawy, takie jak Wegańska Zapiekanka Pasterska.

Kiedy jem obiad coraz częściej jest już ciemno na dworze i to na co mam najbardziej ochotę to właśnie ciepłe posiłki. A zapieczone, kremowe pure z dodatkiem serowego posmaku płatków drożdżowych z sosem pomidorowym i kawałkami tofu to idealne danie o tej porze roku.

Wegańska Zapiekanka Pasterska

Zaletą tego dania jest to, że częściowo można je przygotować już wcześniej. Ziemniaki oraz sos można przygotować dzień wcześniej, a w dniu podania zapiec całość.

Jeżeli szukacie wyrazistej w smaku, rozgrzewającej zapiekanki, to trafiliście doskonale! Wegańska Zapiekanka Pasterska to kremowy, aromatyczny i idealny jesienny obiad dla całej rodziny!

Wegańska Zapiekanka Pasterska

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ 40 minut pieczenia)

koszt: ok. 4,90 zł za 1 porcję

Składniki:

olej do smażenia

1 cebula

1 kostka tofu (wędzonego lub naturalnego)

1 duża marchew

1 ząbek czosnku

1 kartonik przecieru pomidorowego

sól, pieprz, papryka wędzona, bazylia do smaku

850g ugotowanych ziemniaków

1 łyżka oleju kokosowego

20g drożdży nieaktywnych

40g jogurtu roślinnego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę do zeszklenia. Następnie dodajemy rozdrobnione tofu, startą marchew, posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze 5 minut.

Zalewamy całość przecierem, dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 10 minut. Do ziemniaków dodajemy składniki na pure, doprawiamy i tłuczemy.

Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos, a na wierzch ziemniaki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.

Vegan Shepherd’s Pie

Colder days are perfect for baking and warming dishes, such as Vegan Shepherd’s Pie.

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+ 40 minutes of baking)

Ingredients:

oil for frying

1 onion

1 box of tofu (smoked or natural)

1 large carrot

1 clove of garlic

1 box of tomato puree

salt, pepper, smoked pepper, basil to taste

850g of boiled potatoes

1 tablespoon of coconut oil

20g of nutritional yeasts

40g of plantbased yoghurt

salt, pepper, nutmeg to taste

Instructions:


Fry chopped onions chopped with a tablespoon of oil. Then add the crumbled tofu, grated carrot, chopped garlic and fry for 5 more minutes.

Pour with a tomato puree, add the spices and cook for about 10 minutes. Add the ingredients to the mashed potatoes, season and crush.

Put the sauce into a casserole and top with the potatoes. Bake at 180 Celsius degrees for about 40 minutes.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*