Wegańska Zapiekanka Pasterska

Zimniejsze dni sprzyjają pieczeniu, więc na stół wjeżdżają wszystkie rozgrzewające potrawy, takie jak Wegańska Zapiekanka Pasterska.

Kiedy jem obiad coraz częściej jest już ciemno na dworze i to na co mam najbardziej ochotę to właśnie ciepłe posiłki. A zapieczone, kremowe pure z dodatkiem serowego posmaku płatków drożdżowych z sosem pomidorowym i kawałkami tofu to idealne danie o tej porze roku.

Wegańska Zapiekanka Pasterska

Zaletą tego dania jest to, że częściowo można je przygotować już wcześniej. Ziemniaki oraz sos można przygotować dzień wcześniej, a w dniu podania zapiec całość.

Jeżeli szukacie wyrazistej w smaku, rozgrzewającej zapiekanki, to trafiliście doskonale! Wegańska Zapiekanka Pasterska to kremowy, aromatyczny i idealny jesienny obiad dla całej rodziny!

Wegańska Zapiekanka Pasterska

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ 40 minut pieczenia)

koszt: ok. 4,90 zł za 1 porcję

Składniki:

olej do smażenia

1 cebula

1 kostka tofu (wędzonego lub naturalnego)

1 duża marchew

1 ząbek czosnku

1 kartonik przecieru pomidorowego

sól, pieprz, papryka wędzona, bazylia do smaku

850g ugotowanych ziemniaków

1 łyżka oleju kokosowego

20g drożdży nieaktywnych

40g jogurtu roślinnego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę do zeszklenia. Następnie dodajemy rozdrobnione tofu, startą marchew, posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze 5 minut.

Zalewamy całość przecierem, dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 10 minut. Do ziemniaków dodajemy składniki na pure, doprawiamy i tłuczemy.

Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos, a na wierzch ziemniaki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.

Vegan Shepherd’s Pie

Colder days are perfect for baking and warming dishes, such as Vegan Shepherd’s Pie.

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+ 40 minutes of baking)

Ingredients:

oil for frying

1 onion

1 box of tofu (smoked or natural)

1 large carrot

1 clove of garlic

1 box of tomato puree

salt, pepper, smoked pepper, basil to taste

850g of boiled potatoes

1 tablespoon of coconut oil

20g of nutritional yeasts

40g of plantbased yoghurt

salt, pepper, nutmeg to taste

Instructions:


Fry chopped onions chopped with a tablespoon of oil. Then add the crumbled tofu, grated carrot, chopped garlic and fry for 5 more minutes.

Pour with a tomato puree, add the spices and cook for about 10 minutes. Add the ingredients to the mashed potatoes, season and crush.

Put the sauce into a casserole and top with the potatoes. Bake at 180 Celsius degrees for about 40 minutes.

 



>
Facebook