Wegańska zapiekanka z makaronem

Zaczynam tydzień od podzielenia się z wami nowym przepisem na Wegańską Zapiekankę z Makaronem, Tofu, Batatem i Jarmużem! A to wszystko w beszamelowym sosie, który doskonale łączy wszystkie składniki. Idealne na rodzinny obiad, przyjęcie albo tak po prostu, bo kto nie polubi takiego połączenia?!

Wegańska zapiekanka z makaronem

Zamiast tofu można dodać do zapiekanki jakąś roślinną alternatywę mięsa.

Wegańska zapiekanka z makaronem

3 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ 40 minut gotowania i pieczenia)

koszt: ok. 5.30 zł za 1 porcję

Składniki:

1 batat
olej i/lub oliwa
cebula
2 ząbki czosnku
90 g jarmużu
sól i pieprz do smaku
1.5 kostki tofu (najlepiej wędzonego)
15 g mąki pszennej
330 ml mleka roślinnego
260 g makaronu
2-3 kromki chleba

Wykonanie:

Batata obieramy, kroimy na 4 części i gotujemy lub pieczemy do miękkości. Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy czosnek, jarmuż, pokrojone tofu, sól, pieprz i smażymy ok. 10 minut.

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (najlepiej al dente). Mleko mieszamy w garnuszku z mąką, 2 łyżkami oliwy i pieprzem (można też dodać szczyptę gałki muszkatołowej).

Podgrzewamy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Mieszamy makaron z sosem, warzywami i wykładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą. Na wierzch posypujemy pokrojony w kostkę chleb.

Spryskujemy wierzch oliwą (można też posypać ulubionymi ziołami). Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach.

Vegan pasta casserole

Vegan Casserole with Pasta, Tofu, Sweet Potato and Kale!

3 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+ 40 minutes of cooking and baking)

Ingredients:

1 sweet potato
oil and / or olive oil
1 onion
2 cloves of garlic
90 g of kale
salt and pepper to taste
1.5 of tofu cubes (preferably smoked)
15 g of wheat flour
330 ml of plantbased milk
260 g of pasta
2-3 slices of bread

Instructions:

Peel the sweet potato, cut into 4 parts and cook or bake until tender. Fry the onions with a little bit of oil for 3 minutes. Then add garlic, kale, sliced tofu, salt, pepper and fry for about 10 minutes.

Cook pasta according to the instructions on the packaging (preferably al dente). Mix the milk in a pot with flour, 2 tablespoons of oil and pepper (you can also add a pinch of nutmeg).

Heat until the sauce starts to thicken. Mix the pasta with the sauce, vegetables and put it in the heat-resistant dish smeared with olive oil. Sprinkle the top with the diced bread.

Spray with oil (you can also sprinkle with your favorite herbs). Bake for about 20 minutes at 190 Celsius degrees.