Wegański Bezsernik z Borówkami

Wegański Bezsernik z Borówkami – bez cukru, bezglutenowy i raw. Taki super, że nie wyszedł! To co widzicie to chwila przed próbą pokrojenia. Niestety rozleciał się i powstały z niego serniko-deserki do miseczek, ALE smak doskonały, więc i tak dzielę się przepisem!

Wegański Bezsernik z Borówkami

Wegański Bezsernik z Borówkami

ok. 8 porcji (całość ma ok. 1200 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+1.5 h w zamrażarce)

koszt: ok. 1,90 zł za 1 porcję

Składniki:

spód:

35g orzechów włoskich

50g daktyli

szczypta soli

masa nerkowcowa:

85g namoczonych przez noc nerkowców

1 opakowanie jogurtu roślinnego

1 łyżka oleju kokosowego roztopionego

30g syropu klonowego

skórka z cytryny

parę kropel aromatu waniliowego

do podania:

110g świeżych borówek

Wykonanie:

Blendujemy składniki na spód. Wykładamy nim foremkę o średnicy ok 16 cm i wstawiamy do zamrażarki. W tym czasie blendujemy składniki na masę nerkowcową, którą wykładamy na spód i całość wkładamy na 1.5-2h do zamrażarki.

Wierzch posypujemy borówkami. (Jak wspomniałam mój bezsernik nie zastygł dobrze, więc jeśli nie chcecie ryzykować to polecam zrobić go jako deser w pucharkach.)

Vegan Cheesecake with Blueberries

Vegan Cheesecake with Blueberries – no sugar, gluten-free and raw. So cool, but didn’t work! What you see is the moment before I tried to cut it. Unfortunately, it brake down and formed cheesecake-desserts which I put in bowls. BUT the taste was perfect, so I still share the recipe!

8 servings has 1200 kcal

time of preparation: 15 minutes (+1.5 h in the freezer)

Ingredients:

the bottom:

35g of walnuts

50g of dates

pinch of salt

cashew cream:

85g of cashews (soaked overnight)

1 pack of plantbased yoghurt

1 tablespoon of melted coconut oil

30g of maple syrup

lemon skin

a few drops of vanilla flavor

on top:

110g of fresh blueberries

Instructions:

Blend the ingredients for the bottom. Put into a mold (16 cm diameter) and place in the freezer. In the meantime, blend the ingredients for the cashew mass and place on the bottom. Put for about 1.5-2h into the freezer.

Top with blueberries. (As I mentioned, my cake didn’t freeze well, so if you don’t want to risk, I recommend making it as a dessert in cups.)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*