Wegański Burek – prawie jak z Turcji

Dzisiaj u mnie będzie bardzo smacznie! Od czasu do czasu kupuję wegański ser i robię sobie serową ucztę. Czasem takie białkowo-tłuszczowe obiadki są mi bardzo potrzebne 😀 Tym razem wegański burek.

Burek to popularne danie kuchni tureckiej i bardzo często spotykane tak na prawdę w większości krajów śródziemnomorskich. Ja próbowałam go w Grecji ponad rok temu i był w wersji z fetą i szpinakiem. Burek jest robiony z ciasta filo, które niestety jest bardzo, bardzo tłuste. A w połączeniu z również tłustym nadzieniem, tworzy prawdziwą bombę kaloryczną! Pamiętam, że po zjedzeniu go czułam się przejedzona przez pół dnia. Dlatego nauczona doświadczeniem postanowiłam zrobić wegańską wersję (z wegańskim serem typu śródziemnomorskiego i wędzonym tofu).

burek

Jeżeli jecie nabiał to można to danie przygotować na bazie fety lub twarogu. Można również użyć samego tofu, jeśli nie przepadacie za wegańskimi zamiennikami sera.

Wiem, że wiele osób widząc ten przepis powie, że mój burek nie leżał nawet koło prawdziwego burka, ale ta oryginalna wersja to dla mnie tylko inspiracja. Jeśli chcecie być bliżej oryginału to użyjcie ciasta filo lub francuskiego, a wtedy na pewno będziecie bliżej oryginalnego smaku 😉

Wegański Burek

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 50 minut (w tym 40 minut pieczenia)

koszt: 5,40zł za 1 porcję

Składniki:

ciasto:

270g mąki pszennej

2 szczypty soli

ciepła woda 165ml

oliwa z oliwek 4 łyżki

skrobia ziemniaczana do podsypania (lub więcej mąki pszennej)

oliwa do posmarowania

farsz:

wędzone tofu 400g

ser wegański typu śródziemnomorskiego 270g (lub więcej tofu)

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy. Jeśli się za bardzo klei to dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy. Sery rozdrabniamy i przyprawiamy.

Ciasto dzielimy na 4 porcje. Podsypując mąką rozwałkowujemy delikatnie. Wykładamy na środek farsz i zawijamy ciasto z czterech stron.

Smarujemy oliwą i pieczemy ok. 40 minut w 185 stopniach.

Vegan Burek with tofu

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 50 minutes (40 minutes for baking)

Ingredients:

cake:

270g wheat flour

2 pinches of salt

hot water 165ml

4 tablespoons of olive oil

potato starch for baking (or more wheat flour)

oil for greasing

filling:

smoked tofu 400g

mediterranean vegan cheese 270g (or more tofu)

salt, pepper, nutmeg to taste

Instructions:

Knead the ingredients for the dough. If it is too much sticky, add more flour. Leave it for a while. Shred the cheese and tofu.

 Seasone with salt, pepper and nutmeg. Divide the dough is into 4 portions. Gently roll it out. Put the filling and wrap the dough on four sides.

Grease with olive oil and bake for about 40 minutes in 185 Celsius degrees.

 



  • Bardzo apetyczna propozycja 🙂 Zjadłabym z chęcią 🙂