Wegański chłodnik na botwince

W temacie chłodnika myślę, że można podzielić ludzi na dwie grupy: uwielbiających i tych, którzy jeszcze pokochają. Lato nie może się obyć bez świeżego chłodnika na botwince.

Wegański chłodnik na botwince

Wegański chłodnik na botwince

2 porcje (1 ok. 270 kcal)

czas przygotowania: ok. 5 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 10 zł za porcję

Składniki:

500 ml bulionu warzywnego
1 pęczek botwinki (razem z buraczkami)
200 g jogurtu roślinnego (ja użyłam kokosowego bez cukru)
200 g świeżego ogórka bez skórki
200 g rzodkiewki
pęczek koperku
sok z 1/4 cytryny
2 łyżki octu jabłkowego (lub innego)
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku
do podania:
awokado

Wykonanie:

Botwinkę (oraz buraczki) dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jogurt, warzywa pokrojone w kostkę i przyprawy.

Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę (a najlepiej na noc). Podajemy z awokado.

Vegan beet cooler

2 servings (1 has 270 kcal)

time of preparation: 5 minutes (+20 minutes of cooking)

Ingredients:

500 ml of plantbased broth
1 bunch of young beets
200 g of plantbased yoghurt (I used coconut without sugar)
200 g of fresh cucumber without skin
200 g of radishes
bunch of dill
juice from 1/4 of lemon
2 tablespoons of apple cider vinegar (or other)
1/2 teaspoon of thyme
salt and pepper to taste
for serving:
avocado

Instructions:

Wash the beets with greens and cut into cubes. Pour the broth and cook for about 20 minutes. Leave to cool. Add the yogurt, diced vegetables and spices.

Put in the fridge for a minimum 1 hour (preferably overnight). Serve with avocado.

 

 



>
Facebook