Wegański Chłodnik Ogórkowy

Urlop u mnie pełną parą, ale nie zapomniałam o Was . Czuję się niesamowicie dobrze korzystając z tych słonecznych dni i mam nadzieję, że w Polce również na brak słońca nie narzekacie. Wiem, że w taką pogodę najlepiej sprawdzają się orzeźwiające potrawy. Widziałam ostatnio w hiszpańskiej restauracji chłodnik i przypomniało mi się, że mam gdzieś zapisany przepis na wegański chłodnik ogórkowy, którym chciałam się z Wami podzielić!
Wegański Chłodnik Ogórkowy
To zdrowa, orzeźwiająca zupa, którą pokocha każdy! Więc, jeśli czujecie, że przesadziliście z lodami, pizzą i burgerami na wakacjach to pora na zdrowszą opcję. Pomimo lekkości ta zupka jest bardzo pożywna! Jest wypełniona warzywami, ziołami i roślinnym białkiem, a to wszystko dosłownie w chwilę. Dodaje energii! 

Wegański Chłodnik Ogórkowy

2 porcje (1 ma ok. 400 kcal)
czas przygotowania: ok. 10 minut
koszt: ok. 7,60 zł za 1 porcję

Składniki:

300g świeżych ogórków obranych
6 rzodkiewek
300ml mleka sojowego
sok z 1/4 cytryny
45g oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypiorku, koperku
1.5 kostki tofu (wędzonego lub naturalnego)
15g nasion chia
garść rukoli
1 łyżeczka bazylii
pomidorki koktajlowe do podania
sól, pieprz, papryka wędzona do smaku

Wykonanie:

Ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce. Zalewamy mlekiem, przyprawiamy, dodajemy rukolę. Połowę zupy blendujemy, a następnie dodajemy resztę.

Wstawiamy do lodówki najlepiej na parę godzin. Doprawiamy i podajemy z tofu, chia i pomidorkami.

Vegan Cucumber Cold Soup

It’s a healthy, refreshing soup that everyone will love!

2 servings (1 has 400 kcal)
time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

300g fresh peeled cucumbers
6 radishes
300 ml of soy milk
juice from 1/4 of lemon
45g of olive oil
2 tablespoons of apple cider vinegar
1 clove of garlic
1 bunch of chives and dill
1.5 of tofu block (smoked or natural)
15g of chia seeds
a handful of rocket salad
1 teaspoon of basil
cherry tomatoes for serving
salt, pepper, smoked pepper to taste

Instructions:

Fate cucumbers and radishes. Pour over milk, season, add rocket salad. Blend half the soup and then add the rest of it.

Put in the fridge for a few hours. Season and serve with tofu, chia and cherry tomatoes.

 



1 thought on “Wegański Chłodnik Ogórkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*