Wegański, domowy chlebek naan

Uwielbiam, kiedy zrobię danie, które smakuje lepiej niż to próbowane w restauracji! Taki jest właśnie mój dzisiejszy naan. Miękki, delikatny, aromatyczny… jednym słowem perfekcyjny. Gorąco polecam ten czosnkowy chlebek, doskonale nadaje się do rozgrzewających indyjskich potraw. Koniecznie do zapisania!

Wegański, domowy chlebek naan

Wegański, domowy chlebek naan

4 porcje (1 ma ok. 445 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+8 minut pieczenia)

koszt: 2,30 zł za porcję

Składniki:

375 g mąki pszennej
10 g cukru
szczypta soli
pół opakowania suchych drożdży
1 łyżeczka czosnku granulowanego
225 g jogurtu roślinnego
120 ml ciepłej wody
25 g roztopionego oleju kokosowego
natka pietruszki

Wykonanie:

Mieszamy mąkę z cukrem, solą, drożdżami i czosnkiem. Następnie dodajemy jogurt, wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec dodajemy olej kokosowy.

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie dzielimy na 4 kulki i z każdej formujemy placek. Posypujemy czosnkiem, pietruszką i skrapiamy oliwą lub olejem kokosowym.

Pieczemy ok. 5 – 8 minut w 250 stopniach (piekarnik musi być wcześniej nagrzany!). Podajemy jako dodatek do gulaszu, curry, zup lub sosów.

Vegan homemade naan bread

Soft, delicate, aromatic… perfect.

4 servings (1 has 445 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+8 minutes of baking)

Ingredients:

375 g of wheat flour
10 g of sugar
pinch of salt
half a package of dry yeast
1 teaspoon of granulated garlic
225 g of plantbased yoghurt
120 ml of warm water
25 g of melted coconut oil
parsley

Instructions:

Mix the flour with sugar, salt, yeast and garlic. Then add yogurt, water and start kneading the dough. At the end, add coconut oil. Leave the dough to rise for about 1 hour.

After this time, divide into 4 balls and form a naan from each one. Sprinkle with garlic, parsley and olive or coconut oil. Bake for about 5 – 8 minutes at 250 Celsius degrees (oven must be preheated!).

Serve as an addition to goulash, curry, soups or sauces.

 



>
Facebook