Wegański Grill – Burgery z Oliwkowym Kremem

Ciepły, letni weekend… Co powiecie na grilla?! Chyba wszyscy uwielbiają grillować! Kiedy w zeszłym roku pierwszy raz musiałam się zmierzyć z grillowaniem na diecie wegańskiej to muszę przyznać, że trochę się bałam jak sobie z tym poradzę! Co takiego można wrzucić na ruszt prócz pieczarek? Okazuje się, że pomysłów mam teraz więcej niż czasu na ich realizację i z chęcią się z Wami teraz nimi podzielę.

A zacznę od tego, że do tego wpisu zainspirowała mnie marka Kamis, od której dostałam wspaniałą skrzynkę pełną przypraw i sosów do przygotowania potraw na grilla. Część z nich jest oczywiście do mięs, ale wybrałam te, które są w 100% wegańskie i muszę przyznać, że w niektórych z nich już się zakochałam. Suszone pomidory z oliwkami, zioła, papryczki piri-piri, ocet cydrowy… rewelacja!

Wracając do grillowania! Oczywiście można by pójść na łatwiznę i kupić gotowe wegańskie kiełbaski, bułki do hot-dogów, musztardę, ketchup i mamy problem z głowy. Ale myślę, że warto poświęcić chwilę i przygotować coś domowego i smaczniejszego. Co powiecie na wielką, wegańską, grillową ucztę?! 😀

Kiedy myślę o wegańskim grillu to pierwsze co przychodzi mi na myśl to oczywiście grillowane warzywa. To zawsze fajny dodatek do dań lub coś do przegryzienia na dobry początek. Doskonale sprawdza się grillowany bakłażan.

Ale umówmy się, że każdy ma też ochotę na coś konkretniejszego. Topowym grillowym daniem są szaszłyki i te bardzo łatwo można zweganizować zastępując mięso kawałkami zamarynowanego tofu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się zawsze jarzynowa sałatka (w wersji wege) lub wegański smalczyk do pieczywa.

Ja jednak jestem wielką fanką roślinnych burgerów. A burger, który dzisiaj chcę Wam pokazać jest dosłownie boski! Zrobiony na bazie ciecierzycy i orzechów włoskich. A do tego doskonała mieszanka przypraw i dodatków! Smak i konsystencja tych burgerów zwala z nóg 😀

Burgery z Oliwkowym Kremem

Uważam, że dobrze dobrane przyprawy potrafią czynić cuda i w tym wypadku to się potwierdziło, bo w każdym kęsie tego burgera można odnaleźć dzięki nim tyle smaków, że na prawdę ciężko się od niego oderwać! Użyłam wędzonej papryki, papryczek piri-piri, tymianku, pieprzu z kolendrą, cynamonu, gałki muszkatołowej, kuminu, octu cydrowego.

Burgery z Oliwkowym Kremem

Jeżeli będziecie chcieli je wypróbować to nie pomińcie kremu oliwkowego! To jeden z lepszych dodatków do burgerów jakie udało mi się zrobić. Doskonale się również nada do innych dań.

Burgery z Oliwkowym Kremem

Burgery z Oliwkowym Kremem

4 porcje (1 porcja to ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: ok. 3,70 zł za 1 burgera

Składniki:

oliwkowy krem:

105g nerkowców (namoczonych przez noc)

50ml mleka roślinnego

1 łyżka octu cydrowego Kamis

1 ząbek czosnku

90g zielonych oliwek

1 łyżka suszonych pomidorów z oliwkami Kamis

burgery:

315g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki

35g orzechów włoskich

1 cebula i 2 ząbki czosnku (podsmażone)

55g bułki tartej (+ więcej do obtoczenia)

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka octu cydrowego

1 łyżeczka wędzonej papryki Kamis

3 papryczki piri-piri Kamis

1/3 łyżeczki pieprzu z kolendrą Kamis

1/2 łyżeczki tymianku Kamis

sól himalajska różowa Kamis do smaku

1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1/3 łyżeczki cynamonu

1 /4 łyżeczki gałki muszkatołowej

do podania:

4 bułki (do burgerów lub kajzerki)

sałata, pomidor, czerwona cebulka

opcjonalnie ketchup i musztarda

Wykonanie:

Nerkowce miksujemy na gładką masę z mlekiem. Następnie dodajemy oliwki, suszone pomidory i jeszcze chwilę miksujemy. Krem odstawiamy do lodówki.

Ciecierzycę blendujemy z orzechami i warzywami na gładką masę (konsystencja humusu), a następnie dodajemy do niej bułkę tartą i przyprawy.

Formujemy 4 burgery, które obtaczamy delikatnie w bułce tartej i grillujemy po 5-7 minut z obu stron. Burgery podajemy w bułce z kremem, sałatą, pomidorem i czerwoną cebulką.

Vegan Burgers with Olive Cream

I’m a big fan of veggie burgers. And this one is literally amazing! Made from chickpeas and walnuts. And the perfect mix of spices and adds! The taste and texture of these burgers is really great!

4 servings (1 serving – 600 kcal)

time of preparation: 25 minutes

Ingredients:

olive cream:

105g cashews (soaked overnight)

50ml vegetable milk

1 tablespoon of cider vinegar

1 clove of garlic

90g green olives

1 tablespoon of dried tomatoes

burgers:

315 g chickpeas cooked or canned

35g walnuts

1 onion and 2 cloves of garlic (fried)

55g bread crumbs (+ more for coating)

1 tablespoon of soy sauce

1 tablespoon of cider vinegar

1 teaspoon of smoked pepper

3 peppers piri-piri

1/3 teaspoon of pepper with coriander

1/2 teaspoon of thyme

Himalayan salt for taste

1/3 teaspoon of ground cumin

1/3 teaspoon of cinnamon

1/4 teaspoon of nutmeg

for serving:

4 burger buns

lettuce, tomato, red onion

optional ketchup and mustard

Instructions:

Mix cashews into a smooth mass with milk. Then add olives, dried tomatoes and mix for a while. Put in the fridge. Blend chickpeas with nuts and vegetables for a smooth mass (consistency of hummus), and then add breadcrumbs and spices.

Form 4 burgers, roll gently breadcrumbs and grill for 5-7 minutes on both sides. Serve burgers with buns, olive cream, lettuce, tomato and red onion.