Wegański Gulasz po Cygańsku

Wegański Gulasz po Cygańsku to zdrowy, rozgrzewający obiad. To jeden z prostszych przepisów, które można przygotować podczas jesieni.

Ponieważ uwielbiam korzystać z sezonowych produktów to właśnie papryka, cebula, i inne jesienne warzywa są teraz u mnie najczęściej na stole. Dania z ich udziałem są rozgrzewające i świetnie się sprawdzają po powrocie z zimnego spaceru.

Wegański Gulasz po Cygańsku

Gulasz po cygańsku to połączenie kremowej konsystencji sosu pomidorowego z kawałkami papryki, cebuli i pieczarek. Oczywiście całość podkręcona przyprawami i podana z kawałkami tofu w delikatnej panierce.

Jeżeli szukacie innych rozgrzewających dań na tę pogodę to polecam myśliwski gulasz z burakami lub soczewicowy z ziemniakami!

Wegański Gulasz po Cygańsku

2 porcje (1 ma ok. 400 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut (+ 1 godzina gotowania)

koszt: ok. 5,60 zł za 1 porcję

Składniki:

1 kostka tofu (wędzonego lub naturalnego)

sól i pieprz do smaku

ok. 50 ml mleka roślinnego

ok. 20g kaszy mannej lub bułki tartej

olej do smażenia

1 małe opakowanie pieczarek (400g)

1 papryka czerwona

2 białe cebule

1 szklanka bulionu warzywnego lub wody

1 opakowanie przecieru pomidorowego (500g)

2 łyżki octu jabłkowego

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka papryki wędzonej i czosnku

sól i pieprz do smaku

opcjonalnie pieczywo do podania

Wykonanie:

Tofu kroimy wzdłuż na pół, obwijamy w papier ręcznikowy i odstawiamy pod twardy przedmiot na ok. 15 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mleku, a następnie kaszy mannej lub bułce tartej.

Smażymy na odrobinie oleju po 3-4 minuty z obu stron. Zdejmujemy i na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, paprykę i cebulę ok. 5 minut.

Następnie dodajemy pozostałe składniki na gulasz i dusimy ok. 1 godziny. Podajemy z tofu i pieczywem.

Vegan Goulash

Vegan Goulash is a healthy, warming dinner.

2 servings (1 has 400 kcal)

time of preparation: 40 minutes (+ 1h of cooking)

Ingredients:

1 tofu cube (smoked or natural)

salt and pepper to taste

about 50 ml of plantbased milk

about 20g of semolina or breadcrumbs

oil for frying

1 small pack of mushrooms (400g)

1 red pepper

2 white onions

1 glass of vegetable broth or water

1 pack of tomato puree (500g)

2 tablespoons apple cider vinegar

1/2 teaspoon of sugar

1 teaspoon of smoked pepper and garlic

salt and pepper to taste

optional bread for serving

Instructions:

Cut the tofu in half, wrap in paper towels and leave it under the hard object for about 15 minutes. After this time, season with salt, pepper and coat in milk and then semolina or breadcrumbs.

Fry with a little bit of oil for 3-4 minutes on both sides. Take off and fry mushrooms, peppers and onions on the same pan, fry for about 5 minutes.

Then add the remaining ingredients for the goulash and cook for about 1 hour. Serve with tofu and bread.

 



1 thought on “Wegański Gulasz po Cygańsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*