Wegański gyros w picie

Wegańskie danie i przyprawa do mięsa?! Tak! To świetny sposób na odtworzenie znanych smaków w roślinnej wersji. Co powiecie na domowy kebab w picie z kotletów sojowych zamarynowanych w przyprawie do gyrosa? Pycha!

Użyłam przyprawy z nowej linii knorrpolska w 100% z naturalnych składników bez dodatku soli i cukru! To przykład na to, że można skomponować świetne przyprawy bez zbędnych dodatków.

Nie od dziś wiadomo, że Polacy spożywają nadprogramową ilość soli, a ograniczenie jej w naszym codziennym menu wcale nie jest tak proste, zwłaszcza jeśli spożywamy dużo przetworzonych posiłków. Gotowanie w domu pozwala nam kontrolować to co dodajemy do dań, możemy wybierać produkty, które mają dobry skład!

Wegański gyros w picie

Wegański gyros w picie

3 porcje (1 ma ok. 590 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ 15 minut gotowania)

koszt: ok. 6,10 zł za porcję

Składniki:

pita:
225 g mąki pszennej ,
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży instant
135 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
gyros:
150 g kotletów sojowych
3/4 opakowania przyprawy do gyrosa bez soli
szczypta chili
sos:
300 g jogurtu roślinnego
2 ząbki czosnku
świeża kolendra
pieprz lub chili do smaku
do podania:
sałata lodowa
1.5 pomidora
1.5 papryki
parę plastrów czerwonej cebuli

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z cukrem i drożdżami. Następnie dodajemy wodę i delikatnie łączymy składniki. Na koniec dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto (2-3 minuty).

Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagniatamy i dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy je, podsypując mąką i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) ok. 3-4 minuty każdą.

Kotlety gotujemy w bulionie warzywnym lub wodzie ok. 3 minuty. Kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy przyprawą, dodajemy chili i odstawiamy na godzinę do zamarynowania.

Następnie smażymy na oleju. Mieszamy składniki na sos (czosnek ścieramy na tarce, a kolendrę siekamy). Na pitę wykładamy sałatę, gyros, świeże warzywa, sos i podajemy.

Vegan gyros in pita bread

3 servings (1 has 590 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+ 15 minutes of cooking)

Ingredients:

pita:
225 g of wheat flour,
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon of instant yeast
135 ml of warm water
1 tablespoon of oil
Gyros:
150 g soya cutlets
3/4 package of gyros spice without salt
pinch of chili
sauce:
300 g of plantbased yoghurt
2 cloves of garlic
fresh coriander
pepper or chili to taste
for serving:
lettuce
1.5 of tomatoes
1.5 of red bell pepper
a few slices of red onion

Instructions:

Mix the flour with sugar and yeast. Then add water and gently combine the ingredients. At the end, add the oil and knead the dough (for 2-3 minutes).

Set aside for an hour to rise. Then knead again and divide into 3 parts. Roll them out, sprinkle with flour and bake in a preheated oven (at 250 Celsius degrees) for about 3-4 minutes each.

Cook the chops in vegetable broth or water for approx. 3 minutes and then cut into smaller pieces, cover with spice, add chilli and leave for one hour for marinating.

Then fry with oil. Mix the ingredients for the sauce (grate the garlic and chop the coriander). Serve gyros wtih fresh vegetables, sauce and pita bread.

 



>
Facebook