Wegański Kaiserschmarn, czyli omlet cesarski

Idealny o każdej porze dnia, chociaż wiadomo, że na śniadanie sprawdzi się najlepiej! Wegański omlet cesarski pyszny, delikatny, puszysty i do szybkiego przygotowania na patelni Doskonale smakuje z dżemem truskawkowym i cynamonem.

Wegański Kaiserschmarn, czyli omlet cesarski

Wegański Kaiserschmarn, czyli omlet cesarski

1 porcja (ok. 540 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut smażenia)

koszt: ok. 2.90 zł za porcję

Składniki:

20 g rodzynek (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie)
60 g mąki pszennej
30 g mąki z ciecierzycy (lub więcej mąki pszennej)
30 g aquafaby (wody po ciecierzycy)
185 ml mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
20 g jogurtu roślinnego
45 g ulubionego dżemu i pół łyżeczki cynamonu do podania

Wykonanie:

Mieszamy mąkę z mlekiem i jogurtem (tak by nie było grudek) i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy rodzynki i ubitą na sztywno pianę z aquafaby. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię (z nieprzywierającą powłoką).

Po 8-10 minutach (kiedy zetnie się również górna część omletu) odrywając kawałki przewracamy go na drugą stronę. Po zdjęciu mieszamy z dżemem, cynamonem i podajemy.

Vegan Kaiserschmarn Omelette

1 serving (540 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+15 minutes of frying)

Ingredients:

20 g of raisins (previously soaked in hot water)
60 g wheat flour
30 g chickpea flour (or more wheat flour)
30 g aquafaby (chickpea water)
185 ml plantbased milk (preferably soy)
20 g plantbased yogurt
45 g of your favorite jam and half a teaspoon of cinnamon to serve

Instructions:

Mix the flour with milk and yogurt (so that there are no lumps) and let it stand for 15 minutes. Then add the raisins and whipped aquafaby foam. Pour the mass into a hot pan (with a non-stick coating).

After 8-10 minutes (when the top part of the omelette is also ready), turn it over (tearing pieces). Mix with jam, cinnamon and serve.