Wegański Krem Pomidorowy

Wegański Krem Pomidorowy ze świeżą natką pietruszki! Jest prosty, ale pełen smaku: dojrzałe pomidory, garść świeżej, pachnącej natki pietruszki, odrobina oliwy z oliwek, nutka aromatycznego czosnku, naturalna i kremowa konsystencja dzięki mleczku kokosowym. Łapcie przepis! Czy już macie ochotę na spróbowanie tej zupki?! Bo ja zdecydowanie TAK!

Wegański Krem Pomidorowy

Wegański Krem Pomidorowy

2 porcje (1 ma ok. 145 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 2,70 zł za 1 porcję

Składniki:

550g sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę dojrzałych pomidorów lub pomidorów z puszki
2 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
400ml (ok. 1.5 szklanki) wody lub bulionu warzywnego
45g (1 duża łyżka) mleczka kokosowego z puszki
1 łyżka suszonych ziół
sól i pieprz do smaku
pęczek natki pietruszki

Wykonanie:

Pomidory mieszamy w garnku z wodą i zagotowujemy. W tym czasie na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek (2-3 minuty). Następnie dodajemy warzywa do zupy razem z koncentratem, ziołami.

Gotujemy ok. 5 minut. Mleczko kokosowe dodajemy stopniowo (tak by się nie zważyło), a następnie dorzucamy natkę pietruszki i blendujemy całość.

Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.

Vegan Tomato Cream

Vegan Tomato Cream with fresh parsley! Simple but full of flavors: ripe tomatoes, a handful of fresh parsley, a bit of olive oil, a touch of aromatic garlic, natural and creamy consistency thanks to coconut milk. Grab the recipe! Do you want to try this soup?! Because I definitely DO!

2 porcje (1 ma ok. 145 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

550g peeled and diced ripe or canned tomatoes
2 tablespoons of olive oil
1 onion
3 cloves of garlic
1 large spoon of tomato concentrate
400ml (about 1.5 glasses) of water or vegetable broth
45g (1 large spoon) of coconut milk from a can
1 tablespoon of dried herbs
salt and pepper to taste
bunch of parsley

Instructions:

Mix the tomatoes in a pot with water and boil. In the meantime fry the onion and garlic with oil (for 2-3 minutes). Then add the vegetables to the soup together with the concentrate and herbs.

Cook for about 5 minutes. Add the coconut milk gradually (so that it does not weigh), then add parsley and blend the soup. Season with salt and pepper.