Wegański Krem Pomidorowy

Wegański Krem Pomidorowy ze świeżą natką pietruszki! Jest prosty, ale pełen smaku: dojrzałe pomidory, garść świeżej, pachnącej natki pietruszki, odrobina oliwy z oliwek, nutka aromatycznego czosnku, naturalna i kremowa konsystencja dzięki mleczku kokosowym. Łapcie przepis! Czy już macie ochotę na spróbowanie tej zupki?! Bo ja zdecydowanie TAK!

Wegański Krem Pomidorowy

Wegański Krem Pomidorowy

2 porcje (1 ma ok. 145 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 2,70 zł za 1 porcję

Składniki:

550g sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę dojrzałych pomidorów lub pomidorów z puszki
2 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
400ml (ok. 1.5 szklanki) wody lub bulionu warzywnego
45g (1 duża łyżka) mleczka kokosowego z puszki
1 łyżka suszonych ziół
sól i pieprz do smaku
pęczek natki pietruszki

Wykonanie:

Pomidory mieszamy w garnku z wodą i zagotowujemy. W tym czasie na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek (2-3 minuty). Następnie dodajemy warzywa do zupy razem z koncentratem, ziołami.

Gotujemy ok. 5 minut. Mleczko kokosowe dodajemy stopniowo (tak by się nie zważyło), a następnie dorzucamy natkę pietruszki i blendujemy całość.

Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.

Vegan Tomato Cream

Vegan Tomato Cream with fresh parsley! Simple but full of flavors: ripe tomatoes, a handful of fresh parsley, a bit of olive oil, a touch of aromatic garlic, natural and creamy consistency thanks to coconut milk. Grab the recipe! Do you want to try this soup?! Because I definitely DO!

2 porcje (1 ma ok. 145 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

550g peeled and diced ripe or canned tomatoes
2 tablespoons of olive oil
1 onion
3 cloves of garlic
1 large spoon of tomato concentrate
400ml (about 1.5 glasses) of water or vegetable broth
45g (1 large spoon) of coconut milk from a can
1 tablespoon of dried herbs
salt and pepper to taste
bunch of parsley

Instructions:

Mix the tomatoes in a pot with water and boil. In the meantime fry the onion and garlic with oil (for 2-3 minutes). Then add the vegetables to the soup together with the concentrate and herbs.

Cook for about 5 minutes. Add the coconut milk gradually (so that it does not weigh), then add parsley and blend the soup. Season with salt and pepper.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*