Wegańskie Muffinki na Złotym Mleku

Pamiętam, że mój przepis na owsiankę na złotym mleku bardzo Was zaciekawił. Szczególnie, że wiele osób pierwszy raz usłyszały o tym ajurwedańskim trunku. Na pewno więc zaskoczę Was dzisiaj kolejnym jego wykorzystaniem, tym razem w Wegańskich Muffinkach na Złotym Mleku. Jeżeli do tej pory dodawaliście kurkumy tylko do wytrawnych dań to najwyższa pora to zmienić i spróbować jej smaku w słodkim wydaniu.

Jeżeli nie widzieliście poprzedniego przepisu na wspomnianą owsiankę i nie słyszeliście o Złotym Mleku, to jeszcze raz odsyłam Was do tej strony -> klik, gdzie zdobędziecie interesujące informacje na jego temat. Tylko dla przypomnienia i w dużym skrócie powiem Wam, że to mleko z dodatkiem kurkumy i często innych przypraw (tj. imbir), które wg niektórych (pite regularnie) doskonale wpływa na odporność.

wegańskie muffinki na złotym mleku

Uwielbiam kolor, jaki kurkuma nadaje potrawom i w przypadku tych muffinek również sprawdził się on niezawodnie. Ten naturalny barwnik zdecydowanie nadał im apetycznego koloru.

wegańskie muffinki

Podałam je z kremem kokosowym i wiórkami (również zabarwionymi kurkumą). Oba dodatki można wykonać bardzo szybko, w czasie gdy pieką się muffinki, dlatego zdecydowanie polecam ich zrobienie.

Nie przerażajcie się więc tym, że są wegańskie, bo można je zrobić na prawdę szybko i łatwo. Do tego są fit! 😉

WEGAŃSKIE MUFFINKI NA ZŁOTYM MLEKU

ilość: 3 porcje (6 muffinek)

Składniki:

siemię lniane 10g

woda 25ml

mleko kokosowe lub zwykłe 45ml

ocet 1 łyżeczka

sok z pomarańczy 1 łyżka

mąka pszenna 95g

proszek do pieczenia 1 łyżka

imbir 1/3 łyżeczki

cynamon 1/3 łyżeczki

kurkuma 3/4 łyżeczki

olej kokosowy 1.5 łyżki

syrop z agawy lub miód 2.5 łyżki

krem:

mleko kokosowe z lodówki 170g

syrop z agawy lub miód 1 łyżka

wiórki:

wiórki kokosowe 20g

kurkuma 1/3 łyżeczki

woda 1 łyżka

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Składnik na muffinki mieszamy dokładnie w misce (nie musimy się dokładnie trzymać kolejności ich dodawania). Masę przenosimy do foremek i pieczemy około 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem przez zmiksowanie schłodzonego mleka kokosowego z syropem. Barwimy również wiórki kurkumą (wiórki +kurkuma + woda).

Muffinki po przestygnięciu dekorujemy kremem i wiórkami.

Zapisz

Zapisz

Zapisz