Wegański Mug Cake bez mąki

5-składnikowe ciasto bez mąki, czyli Mug Cake z Awokado! To chyba jeden z prostszych i szybkich deserów jakie można sobie wyobrazić. Łatwa przekąska do kawy gotowa w 5 minut.

Wegański Mug Cake bez mąki

Wegański Mug Cake bez mąki

2 porcje, 1 ma ok. 300 kcal

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 2,80 zł za porcję

Składniki:

1/2 awokado
25g (1.5 łyżki) masła orzechowego
25g (1.5 łyżki) syropu klonowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5g (1 łyżka) kakao
2 kostki czekolady (opcjonalnie)

Wykonanie:

Awokado rozgniatamy (jak do guacamole) i mieszamy z masłem orzechowym, syropem, kakao i proszkiem do pieczenia. Foremki lub głębokie kubki smarujemy odrobiną oleju i wykładamy ciasto.

Na wierch możemy położyć po 1 kostce gorzkiej czekolady. Wstawiamy do mikrofali na 2 minuty (maksymalna moc).

Vegan Mug Cake (flourless)

2 servings ( 1 has 300 kcal)

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

1/2 of avocado
25g (1.5 tablespoons) of peanut butter
25g (1.5 tablespoons) of maple syrup
1/4 teaspoon of baking powder
5g (1 tablespoon) of cocoa
2 chocolate bars (optional)

Instructions:

Mush the avocado (like for guacamole) and mix with peanut butter, syrup, cocoa and baking powder. Spread the molds or deep cups with a little oil and put out the dough.

At the top place 11 bar of dark chocolate. Put in the microwave for 2 minutes (maximum power).



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*