Wegański mus czekoladowy z nutką kawy

Kremowy, rozpływający się w ustach mus czekoladowy zrobiony z mleczka kokosowego, gorzkiej czekolady i kawy. Potrzeba tylko 5 minut na zmiksowanie całości i cudowny, czekoladowy deser gotowy! To coś dla czekoladocholików, takich jak ja!

Ostatnio desery są u mnie na poziomie 5-latka w kuchni, ale co na to poradzę 😀 Jakoś nie mam weny do robienia wyszukanych ciast i ostatnio stawiam na takie proste rozwiązania. Proste, ale czy złe? Chyba jednak nie, bo coś nie mogę się oderwać od tego musu! Chodzi mi po głowie parę ciast do zrobienia i pewnie niedługo się skuszę, żeby coś przygotować, ale póki co będę się rozkoszować tym prostym smakołykiem.

Wegański mus czekoladowy z nutką kawy

Pamiętam, że kiedy przechodziłam na weganizm bałam się, że z deserami nici. Nie kupuję sklepowych słodyczy już od lat, więc jedyną możliwością na chwilę słodkiego zapomnienia były domowe ciasta. Ale jak tak bez jajek, bez mleka, przygotować coś pysznego? Okazało się, że jest to prostsze niż się wydaje! Krok po kroku odkrywałam możliwości wegańskiej kuchni i teraz mogę powiedzieć, że robienie wegańskich słodkości to moja słodka przyjemność. Oczywiście pewnie nie byłoby tak łatwo gdyby nie to, jaki mamy teraz dostęp do wegańskich produktów i przede wszystkim inspiracji. W internetach można znaleźć niezliczoną ilość przepisów i wskazówek jak stworzyć wegańskie słodkości. Wydaję mi się, że nawet nie będąc weganinem warto sięgnąć chociaż od czasu do czasu właśnie po takie przepisy.

Ten krem jest po prostu przecudowny! Nie jest słodki, jest za to mocno czekoladowy. Coś co każdy wielbiciel gorzkiej czekolady pokocha. Mogłabym o nim mówić i mówić, ale nie będę już Was męczyć. Pora na przepis!

Wegański mus czekoladowy z nutką kawy

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 5 minut

koszt: ok. 2,20 zł za 1 porcję

Składniki:

2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady

300g mleczka kokosowego z puszki

1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:

Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do mleczka kokosowego i kawy.

Całość miksujemy i podajemy z ulubionymi owocami.

Vegan chocolate mousse with coffee

Creamy chocolate mousse made of coconut milk, bitter chocolate and coffee. It only takes 5 minutes and the wonderful chocolate dessert is ready! It’s something for chocolate lovers like me!

6 servings (1 serving – 300 kcal)

time of preparation: 5 minutes

Ingredients:

2 good dark chocolates

300g coconut milk canned

1 tablespoon of good instant coffee

Instructions:

Break the chocolate and melt in a microwave or in a water bath. Then add coconut milk and coffee. Mix and serve with your favorite fruits.

 



  • Taki mus na pewno smakuje obłędnie 🙂 Bardzo chętnie zrobię 🙂

  • Tylko kawę byśmy wywaliły xD Ale też bardzo lubimy takie proste desery 🙂

  • Takiego przepisu na wegański mus jeszcze nie widziałam :).