Wegański omlet cesarski z truskawkami

Coś idealnego na poniedziałkowe śniadanie? Myślę, że wegański omlet cesarski poradzi sobie z niejednym złym humorem.

Wegański omlet cesarski z truskawkami

Wegański omlet cesarski z truskawkami

1 porcja (ok. 385 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ 10 minut smażenia)

koszt: ok. 6 zł

Składniki:

40 g aquafaby
35 g mąki pszennej
65 ml mleka roślinnego
40 g jogurtu kokosowego
1 łyżeczka cukru lub erytrytolu
szczypta soli
1 łyżka oleju do smażenia
do podania:
200 g truskawek
100 g jogurtu kokosowego

Wykonanie:

Aquafabę ubijamy na sztywną pianę (ok. 3 minut). Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy całość. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy 5 minut.

Po tym czasie odwracamy na drugą stronę odrywając omlet po kawałku. Podajemy z truskawkami i jogurtem. Truskawki można zmiksować z cukrem na sos.

Vegan omelette with strawberries

1 serving (385 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+ 10 minutes of frying)

Ingredients:

40 g of aquafaba
35 g of wheat flour
65 ml of plantbased milk
40 g of coconut yogurt
1 teaspoon of sugar or erythritol
pinch of salt
1 tablespoon of cooking oil
for serving:
200 g of strawberries
100 g of coconut yogurt

Instructions:

Beat the aquafaba into a stiff foam (for about 3 minutes). Then add the remaining ingredients and mix gently. Pour on a heated pan with oil and fry for 5 minutes.

After this time, turn over to the other side, tearing the omelette apart. Serve with strawberries and yogurt. Strawberries can be mix with sugar.

 



>
Facebook