Wraz z wyciągnięciem zimowej kurtki przychodzi u mnie czas na zimowe wypieki. Zima kojarzy mi się z orzechami włoskimi i to one grają główną rolę w dzisiejszym deserze. Orzechowiec w wegańskim wydaniu, na szybko i w zdrowszej wersji! Jak dla mnie magia 😀
Prawdziwy orzechowiec ma często parę warstw, trzeba oddzielnie przygotować kremy, upiec spody… Kocham gotować, ale lubię gdy moje dania są proste i szybkie, dlatego w ciągu tygodnia nie mam czasu na zabawy w eleganckie przygotowywanie ciast.
Delikatny spód, budyniowy krem i kandyzowane orzechy włoskie. Czy to połączenie nie mówi samo za siebie? Tak jak się domyślacie jest niesamowicie smaczne.
Ok, więc jeśli macie przed sobą ciężki wieczór albo niezapowiedzianych gości to może to być idealny sposób na coś szybkiego, aby go sobie umilić.
Wegański Orzechowiec na szybko
całość ma ok. 1000 kcal (ok. 5 porcji)
czas przygotowania: ok. 45 minut
koszt: ok. 3,70 zł za całość
Składniki:
ciasto:
90 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml mleka roślinnego
15 g syropu klonowego
10 g oleju kokosowego
10 g masła orzechowego
krem:
75 ml mleka roślinnego
15 g budyniu waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
15 g oleju kokosowego
orzechy:
45g orzechów włoskich
1 łyżeczka syropu klonowego
10 g oleju kokosowego
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy mleko i roztopiony olej zmieszany z masłem orzechowym i syropem klonowym.
Ciasto zagniatamy, a następnie formujemy rękami lub wałkiem placek (nie za cienki). Pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut.
W tym czasie możemy podgrzać w rondelku lub w mikrofali orzechy z olejem i syropem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zabieramy się za krem.
Budyń i cukier rozrabiamy w mleku trzepaczką, następnie dodajemy roztopiony olej i całość delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Na ciasto wykładamy krem, a następnie orzechy.
Vegan WalnutCake
WalnutCake in vegan version, quicker and healthier option!
1000 kcal (5 servings)
time of preparation: 45 minutes
Ingredients:
cake:
90 g of wheat flour
1 teaspoon of baking powder
40 ml of plantbased milk
15 g of maple syrup
10 g coconut oil
10 g of peanut butter
cream:
75 ml of plantbased milk
15 g of vanilla pudding
1 teaspoon of powdered sugar
15 g of coconut oil
nuts:
45g of walnuts
1 teaspoon of maple syrup
10 g of coconut oil
Instructions:
Mix the flour with baking powder and then add milk and melted oil mixed with peanut butter and maple syrup. Knead the dough and then form a cake (not too thin) with your hands or with a rolling pin. Bake at 200 Celsius degrees for about 15 minutes.
In the meantime, heat the walnuts with oil and syrup in a saucepan or in a microwave. After taking the dough out of the oven, prepare the cream.
Whisk pudding and sugar in milk, then add the melted oil and gently warm it up, stirring constantly, until the mass thickens.
Put the cream on the cake and then place the nuts on the top.
Najnowsze komentarze