Wegański Orzechowiec na szybko

Wraz z wyciągnięciem zimowej kurtki przychodzi u mnie czas na zimowe wypieki. Zima kojarzy mi się z orzechami włoskimi i to one grają główną rolę w dzisiejszym deserze. Orzechowiec w wegańskim wydaniu, na szybko i w zdrowszej wersji! Jak dla mnie magia 😀

Prawdziwy orzechowiec ma często parę warstw, trzeba oddzielnie przygotować kremy, upiec spody… Kocham gotować, ale lubię gdy moje dania są proste i szybkie, dlatego w ciągu tygodnia nie mam czasu na zabawy w eleganckie przygotowywanie ciast.

Wegański Orzechowiec na szybko

Delikatny spód, budyniowy krem i kandyzowane orzechy włoskie. Czy to połączenie nie mówi samo za siebie? Tak jak się domyślacie jest niesamowicie smaczne.

Ok, więc jeśli macie przed sobą ciężki wieczór albo niezapowiedzianych gości to może to być idealny sposób na coś szybkiego, aby go sobie umilić.

Wegański Orzechowiec na szybko

całość ma ok. 1000 kcal (ok. 5 porcji)

czas przygotowania: ok. 45 minut

koszt: ok. 3,70 zł za całość

Składniki:

ciasto:

90 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

40 ml mleka roślinnego

15 g syropu klonowego

10 g oleju kokosowego

10 g masła orzechowego

krem:

75 ml mleka roślinnego

15 g budyniu waniliowego

1 łyżeczka cukru pudru

15 g oleju kokosowego

orzechy:

45g orzechów włoskich

1 łyżeczka syropu klonowego

10 g oleju kokosowego

 

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy mleko i roztopiony olej zmieszany z masłem orzechowym i syropem klonowym.

Ciasto zagniatamy, a następnie formujemy rękami lub wałkiem placek (nie za cienki). Pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut.

W tym czasie możemy podgrzać w rondelku lub w mikrofali orzechy z olejem i syropem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zabieramy się za krem.

Budyń i cukier rozrabiamy w mleku trzepaczką, następnie dodajemy roztopiony olej i całość delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Na ciasto wykładamy krem, a następnie orzechy.

Vegan WalnutCake

WalnutCake in vegan version, quicker and healthier option!

1000 kcal (5 servings)

time of preparation: 45 minutes

Ingredients:

cake:

90 g of wheat flour

1 teaspoon of baking powder

40 ml of plantbased milk

15 g of maple syrup

10 g coconut oil

10 g of peanut butter

cream:

75 ml of plantbased milk

15 g of vanilla pudding

1 teaspoon of powdered sugar

15 g of coconut oil

nuts:

45g of walnuts

1 teaspoon of maple syrup

10 g of coconut oil

Instructions:

Mix the flour with baking powder and then add milk and melted oil mixed with peanut butter and maple syrup. Knead the dough and then form a cake (not too thin) with your hands or with a rolling pin. Bake at 200 Celsius degrees for about 15 minutes.

In the meantime, heat the walnuts with oil and syrup in a saucepan or in a microwave. After taking the dough out of the oven, prepare the cream.

Whisk pudding and sugar in milk, then add the melted oil and gently warm it up, stirring constantly, until the mass thickens.

Put the cream on the cake and then place the nuts on the top.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*