Wegański Pieczony Jagielnik Truskawkowy

Truskawki to po bananach moje ulubione owoce. Kocham je! W szczycie sezonu staram się je dodawać praktycznie do wszystkiego! I nie może się obejść bez ciasta, stąd pomysł na Wegański Pieczony Jagielnik Truskawkowy.

Jeżeli nie próbowaliście jeszcze wegańskiego bezsernika to ten gotowany jagielnik sprawdzi się doskonale! Jest łatwy i wychodzi przepysznie. Delikatny biszkoptowy spód, kremowa, rozpływająca się w ustach warstwa z kaszy jaglanej i słodkie wykończenie truskawkowe.

Wegański Pieczony Jagielnik Truskawkowy

Jeżeli przepis Wam się spodoba, to polecam Wam również moje inne sposoby na wegańskie desery!

Wegański Gotowany Jagielnik Truskawkowy

(6 porcji, 1 porcja ma ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut (+40 minut pieczenia)

koszt: 1,20 zł za 1 porcję

Składniki:

spód biszkoptowy:

1 banan

30g cukru lub ksylitolu (3 łyżki)

30g mąki pszennej (3 łyżki)

30g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa jaglana:

235g kaszy jaglanej (1,25 szklanki)

80g cukru lub ksylitolu (0,4 szklanki)

15g oleju kokosowego (3 łyżki)

sok z 1/4 cytryny i skórka z cytryny

parę kropel aromatu waniliowego

25g mąki ziemniaczanej (2,5 łyżki)

40ml mleka roślinnego (8 łyżek)

warstwa truskawkowa:

270g świeżych lub mrożonych truskawek (1,75 szklanki)

sok z 1/4 cytryny

20g cukru lub ksylitolu (2 łyżki)

Wykonanie:

Banana blendujemy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wykładamy masę do foremki wyłożonej papierem pergaminowym (warstwa będzie cienka).

Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Kaszę jaglaną płuczemy wodą pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Po ostudzeniu dodajemy wszystkie składniki na bezsernik i blendujemy na gładką masę. Wykładamy na ostudzony biszkopt.

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy ze składnikami na warstwę truskawkową i wykładamy na wierzch. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

Wstawiamy upieczone ciasto na 1-2 godziny do zamrażarki, a następnie przechowujemy w lodówce.

Vegan Strawberry Millet Cake

Strawberries are my favorite fruits after bananas. I love them! In season, I try to add them to everything! Like this Vegan Strawberry Millet Cake.

6 servings (1 serving has 300 kcal)

time of preparation: 40 minutes (+40 minutes of baking)

Ingredients:

bottom:

1 banana

30g of sugar or xylitol (3 tablespoons)

30 g of wheat flour (3 tablespoons)

30g of potato starch (3 tablespoons)

1/2 teaspoon of baking powder

millet layer:

235g of millet (1.25 glasses)

80g of sugar or xylitol (0.4 glasses)

15g of coconut oil (3 tablespoons)

juice from 1/4 of lemon and lemon peel

a few drops of vanilla flavor

25g of potato starch (2,5 tbsp)

40ml of plantbased milk (8 tbsp)

strawberry layer:

270g of fresh or frozen strawberries (1.75 glasses)

juice from 1/4 of lemon

20g of sugar or xylitol (2 tablespoons)

Instructions:

Blend banana with sugar. Add the flour, baking powder and put the mass into the mold lined with parchment paper (the layer will be thin).

Bake for about 20 minutes in 170 Celsius degrees. Rinse millet under running water. Then cook according to the instructions on the packaging.

After cooling, add all the ingredients for the millet layer and blend to a smooth mass. Put on a cool bottom. Cut the strawberries into smaller pieces, mix with the ingredients for the strawberry layer and put on top.

Bake for about 40 minutes at 180 Celsius degrees. Put the baked cake in the freezer for 1-2 hours and then store in the fridge.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*