Wegański Saag – czyli indyjska potrawka ze szpinakiem

Indyjska potrawka ze szpinakiem – czyli mój wegański saag. Mówiłam Wam już, że uwielbiam szpinak? Nie? Tak właśnie jest! Dlatego danie typu saag to dla mnie idealne połączenie tego co uwielbiam: szpinaku i indyjskich smaków.

Czym jest saag? To danie, które przygotowuje się na bazie zielonych roślin typu szpinak, jarmuż, różne rodzaje kapusty. Są one zmiksowane i gotowane w postaci sosu. Podaje się go z ryżem lub chlebkiem naan.

Wegański Saag - czyli indyjska potrawka ze szpinakiem

Oczywiście często do takiej potrawki dodaje się mięso różnego rodzaju, ale oczywiście w moim wydaniu podałam go z wędzonym tofu i całość (zamiast jogurtu) polałam kremowym sosem z nerkowców.

To danie można zrobić na wiele sposobów. Zamiast tofu można użyć seitanu, batatów, ciecierzycy lub fasoli. A zamiast kremu z nerkowców wegańskiego jogurtu sojowego.

Wegański Saag – czyli indyjska potrawka ze szpinakiem

Indian stew with spinach – my vegan saag. Did I tell you that I love spinach? No? So it is! That’s why Saag dish is the perfect combination of what I love: spinach and Indian flavors.

4 porcje (1 porcja to ok. 360 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: ok. 4,20 zł za 1 porcję

Składniki:

45g nerkowców (namoczonych przez noc)

200g ryżu

7 ząbków czosnku

łyżka oleju do smażenia

190g świeżego szpinaku

1 łyżeczka cynamonu

400g przecieru pomidorowego

1 kostka tofu wędzonego

1 łyżeczka kurkumy

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru

1 łyżeczka curry, papryki wędzonej i suszonej pietruszki

2 szczypty soli

1/2 łyżeczki cukru

chili wg uznania

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na łyżce oleju podsmażamy posiekany w kostkę czosnek (ok. 1 minutę).

Dodajemy następnie umyty szpinak i cynamon. Podsmażamy aż szpinak zacznie się kurczyć (ale nie dłużej). Zalewamy całość przecierem pomidorowy, dodajemy przyprawy, pokrojone tofu i gotujemy ok. 10 minut.

W międzyczasie nerkowce blendujemy z 50ml wody z ich moczenia. Sos podajemy z ryżem i kremem.

Vegan Saag – an Indian stew with spinach

Indian stew with spinach – my vegan saag. Did I tell you that I love spinach? No? So it is! That’s why Saag dish is the perfect combination of what I love: spinach and Indian flavors.

4 servings (1 serving – 360 kcal)

time of preparation: 25 minutes

Ingredients:

45g cashews (soaked overnight)

200g rice

7 cloves of garlic

1 tablespoon of cooking oil

190g fresh spinach

1 teaspoon of cinnamon

400g tomato puree

smoked tofu

1 teaspoon of turmeric

1/3 of a teaspoon of nutmeg and ginger

1 teaspoon of curry, smoked pepper and dried parsley

2 pinches of salt

1/2 teaspoon of sugar

chili

Instructions:

Cook rice. Fry the chopped garlic with tablespoon of oil (for about 1 minute). Then add spinach and cinnamon. Fry until the spinach starts to shrink (but not longer).

Pour the tomato puree, add spices, chopped tofu and cook for about 10 minutes. In the meantime, blend the cashews with 50ml of water from soaking.

Serve the spinach-tomato sauce with rice and cream.