Wegański smalczyk

Za smalcem ze skwarkami nigdy nie przepadałam. W dzieciństwie spróbowałam może ze dwa razy. Ale jeżeli miałabym opisać z czym mi się kojarzy pajda chleba ze smalcem, to na pewno z polską gościnnością i swojskością. Dlatego w moim cyklu „kuchnia polska zweganizowana” nie mogło zabraknąć przepisu na roślinny smalczyk, a dokładniej mówiąc pastę z białej fasoli z cebulką i jabłkiem. Efekt? Rewelacja, zakochałam się w takim smarowidle na kanapki i na pewno zrobię je jeszcze nie raz.

Wiem, że wiele osób dziwi się dlaczego weganie przygotowują dania mięsne w roślinnej wersji. Dlaczego? Bo można, bo to dodatkowe źródło inspiracji i możliwość eksperymentowania ze smakami. Dla niektórych to możliwość powrotu do dziecięcych smaków. Jakikolwiek powód by nie był, warto spróbować. Powiem Wam z resztą, że jestem bardzo dumna z tego przepisu, bo wyszedł na prawdę rewelacyjnie i koniecznie muszę go zrobić, aby poczęstować nim moją rodzinę przy najbliższej uroczystości.

Wegański smalczyk

Miałam na początku pewne obiekcje przed wypróbowaniem tego przepisu, bo przecież nie lubię samego smalcu. Ale kiedyś próbowałam u brata czegoś takiego jak smarowidło o nazwie „pajda chleba” czy jakoś tak…, które smakowało mi bardzo. Dlatego stwierdziłam, czemu nie? Tym bardziej, że przekonałam się już wielokrotnie o tym jak pyszne są wegańskie dania.

Podstawą mojego smalczyku jest biała fasola z dużym dodatkiem smażonej cebuli, jabłka, przypraw i suszonych śliwek. Efekt jest rewelacyjny. Oczywiście obowiązkowo podany na chrupiącym pieczywie i z ogórkiem kiszonym.

Wegański smalczyk

5 porcji – 1 słoik (1 porcja to ok. 160 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut

koszt: ok. 0,8 zł za 1 porcję

Składniki:

ugotowana biała fasola 215 g

cebula 2 sztuki

jabłko 1 sztuka

ziele angielskie 1 ziarenko

liście laurowe 2

czosnek 1 ząbek

kasza gryczana ugotowana 2 łyżki

sól i pieprz do smaku

majeranek 1 łyżeczka

suszone śliwki 3 sztuki

Wykonanie:

Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po ok. 2-3 minutach dodajemy pokrojony drobno czosnek, starte jabłko (bez skórki), ziele angielskie i liście laurowe.

Całość smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z warzyw liście laurowe i ziele angielskie. Fasolę blendujemy na gładką masę, a następnie mieszamy z zawartością patelni i przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.

Na koniec dodajemy posiekaną śliwkę. Podajemy oczywiście z pajdą chrupiącego pieczywa.

Bean paste

White bean paste with the addition of fried onion, apple, apices and dried plums. Obligatorily served on crunchy bread with pickled cucumbers.

5 servings – 1 jar (1 serving – 160 kcal)

time of preparation: 20 minutes

Ingredients:

boiled white beans 215 g

2 onions

1 apple

1 allspice

2 bay leaves

garlic 1 clove

boiled buckwheat 2 tablespoon

salt and pepper

marjoram 1 teaspoon

3 dried plums

Instructions:

Fry diced onions with small a little bit of oil.  After 2-3 minutes add diced garlic and grated apple (without skin), allspice and bay leaves. Stir-fry for 10 minutes.

Remove allspice and bay leaves from the pan. Blend white bean until smooth and mix with pan content. Season with salt, pepper and marjoram.

Add diced plums and stir. Serve with with crunchy bread.



  • Nigdy jeszcze nie robiłam, ale myślę, że warto wypróbować 🙂

  • Pysznie <3

  • Smakowicie się prezentuje 🙂 muszę i jak w końcu zrobić 🙂

  • Robię bardzo podobny i bardzo lubię. Choć nazywanie go smalczykiem to już nie do końca moja bajka 🙂

    • Nazwa wynika z faktu, że smak ma niesłychanie podobny do „oryginału”. Poza tym myślę, że wielu wegan szuka smaków z dzieciństwa i chce je zastępować roślinnymi wersjami. Wiem, że ta nazwa może niektórych razić i doskonale to rozumiem. Ale też zależało mi na niej, bo jest to wpis z mojego cyklu „kuchnia polska zweganizowana” 🙂

  • Lubię właśnie takie wegańskie smalczyki. Za „normalnym” smalcem nie przepadam. 🙂

  • Właśnie taką wersję fasolową z jabłkiem robiłyśmy i wyszło pycha 😀 Następnym razem dodamy też kaszę gryczaną 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    tradycyjnego smalcu nie lubię, mimo że ma wielu fanów, ale może taka pasta? Od dawna mam ją na celowniku i jakoś do tej pory nie zrobilam,właśnie z tego względu, że nie lubię smalcu 😛

    • Baaardzo polecam 🙂 Ani ja ani mój mąż nie lubimy tradycyjnego smalcu, a ta pasta bardzo nam smakowała 🙂

  • Pati

    Zabieram się do niego już kilka miesięcy. Koniecznie muszę się zmobilizować!

  • Kuchnia bez glutenu

    Bardzo ciekawy przepis, też robię wegański smalczyk, ale nie przyszło mi na myśl, żeby użyć jabłka, bałam się, że będzie za dużo słodyczy w smaku, ale jeszcze kasza, bardzo bardzo ciekawe, i jeszcze inne składniki, śliwki czy ziele angielskie. Super.

    • Ja też się bałam dodać jabłka i do ostatniej chwili nie wiedziałam czy je dodać czy nie… ale zaryzykowałam i zdecydowanie było warto 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂