Wegański Tort Pavlova

Zrobiłam mój pierwszy tort Pavlova i to w wegańskiej wersji! Co może się równać bezie z kokosowym kremem i garścią truskawek?! To połączenie nie może się nie sprawdzić.

Wegański Tort Pavlova

Wegański Tort Pavlova

6 porcji

cza przygotowania: ok. 15 minut (+3 godziny pieczenia)

koszt: ok. 10 zł za cały tort

Składniki:

beza:
100 g aquafaby
200 g cukru pudru
35 g mąki ziemniaczanej
krem:
430 g mleczka kokosowego (stałej części)
100 g jogurtu kokosowego
20 g cukru pudru
sok z 1/4 cytryny
świeże truskawki do podania

Wykonanie:

Aquafabę ubijamy na maksymalnych obrotach około 3 minut. Następnie dodajemy stopniowo cukier i mąkę cały czas ubijając. Gdy beza jest sztywna wykładamy na papier do pieczenia i formujemy w środku zagłębienie.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, a następnie od razu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i pieczemy ok. 3 godziny. Wyjmujemy i zostawiamy na 1-2 godziny w suchym miejscu.

Ubijamy składniki na krem i wstawiamy do lodówki (na czas przygotowania bezy). Następnie wykładamy na wierzch, dekorujemy truskawkami i podajemy.

Vegan Cake Pavlova

6 servings

time of preparation: 15 minutes (+3 hours of baking)

Ingredients:

meringue:
100 g of aquafaba
200 g of powdered sugar
35 g of potato flour
cream:
430 g of coconut milk (full fat)
100 g of of coconut yogurt
20 g of powdered sugar
juice from 1/4 of lemon
fresh strawberries for serving

Instructions:

Beat the aquafaba at the maximum speed for about 3 minutes. Then gradually add sugar and flour while whisking. When the meringue is stiff, put it on the baking paper and form a hollow in the middle.

Put in the oven preheated at 180 degrees, and then immediately reduce the temperature to 90 degrees and bake fotr about 3 hours. Remove and leave for 1-2 hours in a dry place.

Whisk the ingredients for a cream and put in the fridge (for meringue preparation). Then put on the top, decorate with strawberries and serve.

 



>
Facebook