Wegański Twarożek Musztardowy

Ostatnio naszła mnie ochota na coś wegańskiego na kanapkę! Tak powstał pyszny i pożywny Wegański Twarożek o smaku musztardowym.

Tofu to doskonałe źródło białka dlatego warto je włączyć do swojego jadłospisu i tym samym ograniczyć trochę spożycie mięsa i nabiału. Wiem, że wiele osób nie przepada za jego smakiem, więc grunt to dobrze je przyrządzić, np. z dodatkiem musztardy.

weganski-twarozek

Gdyby ktoś parę lat temu powiedział, że ograniczę spożycie mięsa i zostanę semiwegetarianinem to pewnie bym nie uwierzyła. A wręcz na pewno bym nie uwierzyła :D! A jednak… Moja decyzja z początku była podyktowana tym, aby zadbać o zdrowe i świadome odżywianie, a później kiedy w moim domu wylądował i zamieszkał z nami króliczek była to również decyzja związana z troską o (moim zdaniem) nadmierne wykorzystywanie zwierząt i ich masową „produkcję” w celu pozyskiwania mięsa.

Nie dość, że czuję się lepiej, to takie jedzenie zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Na moim talerzu jest ciekawie, kolorowo i pysznie. Moim zdaniem najważniejszy jest umiar i świadomość, że nasze codzienne decyzje związane z jedzeniem mają przełożenie na to jak wygląda całościowy popyt i konsumpcjonizm ogółu.

A teraz pora na wegański twarożek w sam raz do kanapki na Wasze drugie śniadanie!

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wegańskie dania to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Wegański Twarożek Musztardowy

2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

Składniki:

tofu 180g

sól i pieprz do smaku

kurkuma 1/3 łyżeczki

siemię lniane 1 łyżka

ulubiona musztarda 2 łyżki

bułki 2 sztuki

Wykonanie:

Tofu miksujemy w rozdrabniaczu z pozostałymi składnikami i… twarożek gotowy! W sam raz na kanapkę z dodatkiem świeżych warzyw.

Zapisz



  • Zaciekawilas mnie z czego zrobiony ten weganski twarożek. I teraz już wszystko jasne 🙂

  • Magda

    Tofu mnie zadziwia, ma tyle zastosowań, chyba częściej będę po nie sięgać 🙂

  • Wspaniała propozycja! Ja tofu jem zawsze na ciepło. Fajnie, że pokazałaś mi, że mogę z niego zrobić też pastę na kanapkę 🙂 A co do wegetarianizmu, to z końcem roku mijają już dwa lata jak nie jem mięsa 🙂

  • To my tak lubimy mieszać tofu z domową pastą pomidorową 😀

  • Fabryka Pomysłów

    w takiej wersji tofu jeszcze nie jadłam.